Het Belang van Limburg

Fietsbrug van 275 meter door hei van Nationaal Park

Limburg wil fietsen door water, bomen, heide en grotten in 2018

- Caroline VANDENREYT

Na fietsen door het water (en binnenkort de bomen) moet je eind 2018 ook door de heide kunnen peddelen. Over de Weg naar Zutendaal komt een houten brug van 275 meter, die dwars door Nationaal Park Hoge Kempen loopt. Het hele project zal 1,4 miljoen euro kosten. De bedoeling is dat nog meer fietsers hun weg naar Limburg vinden, niet in het minst om de sluiting van Ford te helpen opvangen.

MAASMECHEL­EN -

Fietsen door het water (in Bokrijk) is sinds vorig jaar een feit. “In een jaar tijd was die nieuwe route goed voor 295.000 fietsers, een stijging van 30 procent. Vier knooppunte­n van ‘fietsen door het water’ staan zelfs in de Vlaamse top 10 van populairst­e fietsknoop­punten. Het is een echte magneet”, klinkt gedeputeer­de Igor Philtjens. Toerisme oftewel ‘vrijetijds­economie’ - is één van de speerpunte­n in het Salk-plan, dat het drama van Ford moet doen vergeten. “En dus zijn we gaan kijken waarin we sterk zijn: fietsen. Daarin zijn we de absolute koplopers. Maar je mag nooit stilstaan.”

En dus wordt de komende jaren nog een schep bovenop dat fietsroute­netwerk gedaan. “Fietsen door het water was de eerste stap, voor fietsen door de bomen in Hechtel-Eksel zitten we in de laatste rechte lijn voor de bouwvergun­ning. Er zijn geen bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Tegen eind 2018 willen we zowel fietsen door de heide in Maasmechel­en, fietsen onder de grond in de Riemstse mergelgrot­ten en fietsen door de bomen in Hechtel-Eksel openen.”

Huisstijl

Voor de plannen met de heide wordt nu de aftrap gegeven: dwars door de Mechelse Heide, met 700 hectare één van de grootste heidegebie­den van Vlaanderen. De nieuwe fiets- en voetganger­sbrug wordt letterlijk een ‘brug’ tussen de twee fietsknoop­punten 550 en 551. Philtjens: “Op die manier werken we die missing link weg én zorgen we ervoor dat je niet alleen meer rond het Nationaal Park kan fietsen, maar ook erdoor. Voordien was dat niet veilig mogelijk, omdat er nog een grindboer actief was.”

De brug vermijdt ook dat fietsers het (gevaarlijk­e) kruispunt aan de Weg naar Zutendaal moeten oversteken, waar het verkeer duidelijk nog niet van vertragen weet. “We gaan de wegberm dan ook versmallen, waardoor chauffeurs wel moeten afremmen. Dat gebeurt samen met de aanleg van de fietsbrug, we nemen ook hun huisstijl over om fietsers overal dezelfde look and feel te geven. Het budget is al ingeschrev­en”, zeggen schepenen Erik Kortleven en Georges Lenssen van Maasmechel­en.

Mijnen

Die ‘look’ wordt vooral hout, een verwijzing naar het mijnverled­en van de streek. “De vele dennenbome­n werden door de mijnen geplant, om te dienen als stuthout voor de mijngangen. Dat effect willen we een beetje simuleren in de brug. Het dek zal beton zijn. Het fietspad, waarop uiteraard ook voetganger­s welkom zijn, stijgt geleidelij­k tot 6,7 meter hoogte, met een maximale hellingsgr­aad van 4 procent. Waardoor je een schitteren­d uitzicht over de heide krijgt.” Met Salk-geld, centen van Toerisme Vlaanderen en een eigen bijdrage van Maasmechel­en komt ‘fietsen door de heide’ er. “We starten nu het traject voor de bouwvergun­ning op”, aldus Toerisme Limburg.

 ?? FOTO HBVL ?? Het nieuwe fietspad, opgetrokke­n uit voornameli­jk hout, zal een prachtig uitzicht over de Mechelse Heide bieden.
FOTO HBVL Het nieuwe fietspad, opgetrokke­n uit voornameli­jk hout, zal een prachtig uitzicht over de Mechelse Heide bieden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium