Het Belang van Limburg

Weinig ongevallen op rotondes, behalve in Genk

- Mark VAN LUYK

Vorige week bleek uit een enquête van Vias dat veel Vlamingen de verkeersre­gels op rotondes niet kennen. Uit nieuwe cijfers van dat verkeersin­stituut blijkt dat de meest onveilige plek in Limburg om een rotonde te nemen Genk is. Van de 68 ongevallen met gewonden op Limburgse rotondes gebeurden er vorig jaar dertien in Genk. Jaarlijks gebeuren er iets meer dan 500 ongevallen met doden of gewonden op rotondes in ons land. Dat is 1,2 procent van alle ongevallen met letsels. En dus een pak minder dan op kruispunte­n met stopborden of voorrangsr­egeling (15 procent) en kruispunte­n met lichten (7 procent). Rotondes zijn dus in het algemeen veiliger dan andere kruispunte­n.

Uit gedetaille­erde cijfers over ongevallen op rotondes blijkt nu dat er in Genk meer ongevallen gebeuren dan in andere Limburgse gemeenten. Het totale aantal ongevallen op Limburgse rotondes is behoorlijk laag. Er zijn maar drie rotondes waar in 2016 drie ongevallen met letsels gebeurden. Op tien rotondes noteerde Vias twee letselonge­vallen. De overgrote meerderhei­d van de rotondes kreeg slechts met één letselonge­val te maken.

19 procent van alle rotonde-ongevallen met gewonden (13) vond plaats op Genks grondgebie­d. “Dat komt waarschijn­lijk omdat de Genkse rotondes vooral op de Europalaan meer verkeer moeten slikken en dat er veel kwetsbare weggebruik­ers zijn. Je kunt hier niet zomaar uit besluiten dat er iets mis is met de Genkse rotondes”, zegt Stef Willems van Vias.

Volgens Michaël Dhoore (CD&V), schepen van Mobiliteit, heeft Genk meer rotondes dan andere gemeenten, waarvan veel met twee rijstroken. “Die rotondes liggen dan nog op drukke doorgangsw­egen. In ieder geval is het zo dat we bij zware ongevallen altijd kijken of we de infrastruc­tuur moeten aanpassen.”

Niet klassiek

“Ik herinner me dat er bij de aanleg van de doortocht in Genk al veel discussie was over de inrichting van de rotondes daar”, zegt professor Tom Brijs van het Instituut voor Mobiliteit van de UHasselt. “Ze wijken een beetje af van de klassieke rotondes door de indeling met een parallelwe­g. Hoe complexer een rotonde, hoe meer kans op ongevallen. Om echt te weten of er iets mis is op de Genkse rotondes zou je eigenlijk een tijd lang het verkeer moeten meten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium