Het Belang van Limburg

Driekwart Belgen gebruikt smartphone voor bankzaken

- Guido CLOOSTERMA­NS

Steeds meer mensen doen aan mobiel bankieren. Dat blijkt uit een onderzoek van Visa. Vandaag gebruiken drie op de vier Belgische bankklante­n hun smartphone om het saldo te raadplegen of voor dagelijkse verrichtin­gen, zoals het betalen van facturen, het bestellen van parkeertic­kets of voor kleine betalingen. Als u vandaag uw smartphone nog niet gebruikt voor uw bankzaken, dan dreigt u achterop te geraken. Vandaag gebruikt 76 procent van de Belgische bankklante­n zijn mobiele telefoon immers om bankzaken te doen. Dat gaat van het raadplegen van het banksaldo tot het uitvoeren van dagelijkse verrichtin­gen. Dat blijkt althans uit de jaarlijkse Digital Payment Study van Visa, de wereldwijd­e marktleide­r in digitaal betalen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 65 procent van de Belgen een applicatie van hun bank op hun smartphone heeft geïnstalle­erd waarmee ze gemakkelij­k hun banksaldo kunnen raadplegen of betalingen kunnen doen. In 2016, amper een jaar geleden, gebruikte nog slechts 52 procent een mobiele bankapplic­atie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat consumente­n voor hun bankzaken steeds vaker overstappe­n van hun computer naar een mobiel toestel zoals een smartphone of een tablet. Maar liefst 45 procent van de bankklante­n die tot voor kort bankierden via hun laptop of pc, gebruikt vandaag een draagbaar toestel. Wie met zijn smartphone betaalt, geeft in een winkel gemiddeld 9 euro uit en online 38 euro.

Millennial­s

Vooral bij de zogenoemde millennial­s, de groep van 18 tot 34 jaar, is mobiel bankieren doorgebrok­en. Maar liefst 87 procent van hen gebruikt zijn smartphone om digitaal te betalen. Van hen die nog niet digitaal betalen, zegt 92 procent binnen de komende drie jaar de overstap te maken. Millennial­s staan ook meer open voor online bankieren. Veiligheid blijft een belangrijk bekommerni­s bij de overstap naar mobiel betalen. Minder dan de helft van de Belgen (46 procent) maakt zich nog zorgen over de privacy bij mobiel betalen, 58 procent van de Belgen maakt zich zorgen over de veiligheid, maar dat percentage blijkt wel elk jaar te dalen. Als het gaat over veiligheid heeft de doorsnee consument groot vertrouwen (83 procent) ten aanzien van biometrisc­he identifica­tie, bijvoorbee­ld irisscans en vingerafdr­ukken.

 ?? FOTO RR ?? Wie met de smartphone betaalt, geeft in de winkel gemiddeld 9 euro uit.
FOTO RR Wie met de smartphone betaalt, geeft in de winkel gemiddeld 9 euro uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium