Het Belang van Limburg

Vanderhaeg­he nieuwe coach

BEGINT VOL VERTROUWEN AAN AVONTUUR BIJ BUFFALO’S ONDANKS ZWARE ERFENIS VAN HEIN VANHAEZEBR­OUCK

- Michaël VAN DAMME

We hebben het genoeg over Hein gehad. Hij heeft mijn respect voor de resultaten die hij heeft gehaald en voor wat hij naast het veld heeft gerealisee­rd. Maar nu moeten we een nieuw verhaal schrijven Yves VANDERHAEG­HE

Trainer AA Gent

Hein Vanhaezebr­ouck (53) blijft Yves Vanderhaeg­he (47) achtervolg­en, al is het eigenlijk andersom. Na Kortrijk neemt de voormalige assistent met AA Gent al voor de tweede keer een club van zijn leermeeste­r over, al is de erfenis dit keer nog zwaarder. “Ik moet toch niet bang zijn om deze club te leiden?”, reageerde Vanderhaeg­he, die in de Ghelamco Arena een contract tekende tot eind juni 2019.

Na zes jaar als assistent bij KV Kortrijk, waarvan vier jaar onder Hein Vanhaezebr­ouck, nam Yves Vanderhaeg­he het roer over van zijn mentor toen die in de zomer van 2014 begon aan zijn succesverh­aal bij AA Gent. Het debuut van Vanderhaeg­he als hoofdcoach was omgeven door scepsis en hij startte met een nul op zes. Maar Vanderhaeg­he plaatste Kortrijk dat seizoen wel meteen voor play-off 1, iets waar Vanhaezebr­ouck het jaar voordien niet in was geslaagd. Nu, vier jaar later, neemt Vanderhaeg­he bij AA Gent een nog zwaardere erfenis van Vanhaezebr­ouck over. “Ik moet toch niet bang zijn om deze club te leiden?”, reageerde de nieuwe coach zelfbewust. “Ik heb genoeg ervaring en heb met minder budget drie keer op rij play-off 1 gehaald. Als je het potentieel van deze groep ziet, dan moeten we veel matchen kunnen winnen. Ik ben hier om mijn eigen verhaal te schrijven, we hebben het genoeg over Hein gehad. Hij heeft mijn respect voor de resultaten die hij heeft gehaald en voor wat hij naast het veld heeft gerealisee­rd. Je moet maar naar het oefencompl­ex kijken waar we in staan. Dat is indrukwekk­end, maar er moet nu een nieuw verhaal geschreven Ik heb veel vertrouwen in mezelf. Ik weet dat ik een groep kan motiveren.”

De naam Vanhaezebr­ouck zoemde de voorbije dagen al rond in het hoofd van Vanderhaeg­he. De nieuwe coach van Anderlecht bood zijn oude pupil immers een job als T2 aan. Vanderhaeg­he verkoos zijn eigen weg te vervolgen. “Ik had Hein bedenktijd gevraagd. Ik heb er twee nachten over geslapen, want het was niet makkelijk. Ik wist ook dat er nog één en ander zou bewegen op de markt. Ik had nog opties, maar die waren nog niet zo concreet. Maar als Gent op je afkomt, dan is de keuze snel gemaakt.” “Uiteindeli­jk heb ik de beslissing genomen om door te gaan met datgene waar ik goed mee bezig was: het hoofdtrain­erschap. Met alle respect voor KV Kortrijk en KV Oostende, maar AA Gent is toch opnieuw een stap vooruit. Als je naar mijn carrière kijkt, merk je dat ik geen stap heb overgeslag­en. Voor mij is Gent een absolute topclub. Ik ben fier hier te zijn en voel me klaar voor deze uitdaging.”

Tevreden met 7 op 9

Vanderhaeg­he moet vanaf volgende week zaterdag tegen Waasworden.

land-Beveren, Kortrijk en Eupen meteen flink wat punten pakken. Er wordt zelfs gesproken van een negen op negen. “Er zijn geen concrete doelen gesteld, maar we moeten nu zo veel mogelijk punten pakken, we moeten een comeback maken. Maar ik denk dat iedereen ook wel tevreden zal zijn met een 7 op 9. Er is hier voldoende kwaliteit om voor de kentering te zorgen. Het gaat om details die we juist moeten krijgen. Er moet mentalitei­t op het veld komen. We gaan ook proberen attractief voetbal te brengen, maar het belangrijk­ste is eerst om weer matchen te winnen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium