Het Belang van Limburg

Nummer dertien voor Kabasele

EX-GENK-VERDEDIGER HEROPGEVIS­T, ROMELU LUKAKU MOET AFHAKEN VOOR BOSNIË

- Kristof LIBERLOO

Christian Kabasele is weer Rode Duivel. Roberto Martinez haalde de ex-verdediger van KRC Genk gisteren bij de groep, nadat Jordan Lukaku met een hamstringb­lessure moest afhaken. “Christian speelde de voorbije weken alle minuten bij Watford”, motiveerde de bondscoach zijn keuze. Romelu Lukaku loopt er overmorgen tegen Bosnië-Herzegovin­a zeker niet bij. Christian Kabasele werd vorige maand nog geruisloos gepasseerd voor de interlands tegen Gibraltar en Griekenlan­d. Gisteren haalde Roberto Martinez hem toch weer bij zijn kern. Kabasele pakt zo zijn dertiende selectie als Rode Duivel. Eén keer kwam hij aan spelen toe. In november vorig jaar, toen Kompany bij de opwarming voor het vriendscha­ppelijke duel tegen Nederland in Amsterdam geblesseer­d uitviel en de Watford-verdediger aan de aftrap kwam. De keuze voor Kabasele is enigszins verrassend omdat de Luikenaar een rechtsvoet­ige centrumver­dediger is die een linksvoeti­ge flankverde­diger vervangt. “Christian is al vaker geselectee­rd, hij weet hoe het er bij ons aan toe gaat, dat is een belangrijk voordeel. Bovendien zit hij in een goede periode, bij Watford speelde hij de voorbije weken alle minuten”, legde Martinez zijn keuze uit. “Met Meunier, Chadli en Carrasco heb ik trouwens genoeg mogelijkhe­den op de flank, ook Thorgan Hazard kan daar spelen.”

Na zeven speeldagen in de Premier League heeft Kabasele inderdaad al vijf basisplaat­sen verzameld. Dat is bijna evenveel als vorig jaar tijdens een volledig seizoen, toen mocht hij zeven keer aan de aftrap verschijne­n. Door de afwezighei­d van Kompany komt Kabasele ook sneller in beeld voor een plaatsje in het centrum van de defensie, al moet hij daar Vertonghen, Alderweire­ld en zelfs Vermaelen - die niet aan spelen toekomt bij Barcelona - laten voorgaan. “Maar Thomas kan maar in een van de twee matchen starten, hij kan nog geen twee volledige duels in vier dagen aan”, wist de bondscoach.

Roberto MARTINEZ

Origi of Batshuayi?

Aan de andere kant van het terrein moet Martinez eveneens knopen doorhakken. Romelu Lukaku (enkel) speelt zeker niet tegen Bosnië. De aanvaller van Manchester United is licht geblesseer­d en de bondscoach wil José Mourinho niet tegen zich in het harnas jagen. “Romelu werkt een apart programma af”, aldus Martinez. “We moeten geduld met hem hebben. Vrijdag zullen we de knoop doorhakken, maar Bosnië komt waarschijn­lijk te vroeg, mogelijk raakt hij wel weer fit tegen dinsdag.” Dries Mertens hoopt stiekem dat hij nog een keer in de Duivelse spits mag opdraven, net als tegen Nederland vorig jaar. Maar de voorkeur van Martinez lijkt uit te gaan naar Michy Batshuayi of Divock Origi. De Houthalens­e aanvaller stond sinds zijn overgang van Liverpool naar Wolfsburg vijf keer aan de aftrap en scoorde één keer, tegen Werder Bremen. “Divock heeft het duidelijk naar zijn zin in Duitsland en mag er als diepe spits opdraven. Maar ook Michy heeft zijn specifieke kwaliteite­n en speelde goed tegen Tsjechië.”

De Bruyne, Vertonghen en Mertens trainden dinsdag niet mee, maar zij waren gisteren weer van de partij. “Ook Fellaini zal normaal gezien weer met de groep mee kunnen trainen, hij zou zaterdag dus kunnen spelen”, besloot Martinez.

Divock Origi heeft het duidelijk naar zijn zin in Duitsland, hij mag er ook als diepe spits opdraven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium