Het Belang van Limburg

DROMEN VAN MEDAILLE

17-JARIGE NINA DERWAEL OP EERSTE WK NAAR FINALE MET PERSOONLIJ­K RECORD

- Hans JACOBS

De eerste kaap is gerond: een plaats in de finale aan ‘haar’ brug met ongelijke leggers, ze staat al bij de beste acht van de wereld. En vooral de bevestigin­g dat Nina Derwael (17) – voor het eerst een van de uitgesprok­en medailleka­ndidaten – niet kraakt onder de toegenomen aandacht. Op naar het weekend van de waarheid. “Ja, ik heb afgelopen nacht goed geslapen.” Nina Derwael voelt zich opgelucht, zegt ze. Een dag eerder al stapte ze in het Canadese Montreal met een tevreden gevoel weg na haar geslaagde oefening op de brug met ongelijke leggers, die haar haar hoogste score ooit opleverde (14,966 punten). “Daarna viel er toch een last van mijn schouders, die eerste stress moet ik altijd van mij afschudden”, zegt ze.

Het was tot afgelopen nacht Belgische tijd afwachten hoeveelste ze precies eindigde – afgelopen nacht turnden andere landen hun competitie, ze stond voorlopig derde. Maar met haar score staat ze altijd in de toestelfin­ale, voorbehoud­en aan de beste acht. De finale, komende zaterdag, wordt in omgekeerde volgorde geturnd, hoe hoger ze nu eindigt, hoe meer ze een zicht heeft op wat de anderen voor haar doen. “Maar dat maakt mij niet zo heel veel uit. Ik doe sowieso altijd mijn ding, kijk niet naar wat anderen doen.”

Toptalent

Met dat verschil: tot begin dit jaar was ze een aanstormen­d toptalent, een beetje in de schaduw van de absolute wereldtopp­ers. Sinds ze zich dit seizoen tot Europees kampioene kroonde, ruim boven de rest uit, is ze een van de medailleka­ndidaten op het eerste WK waar ze aan deelneemt. Ze won enkele weken geleden ook Bercy, al enkele jaren dé referentie­meeting, voor vijftiendu­izend man. De Russen bekijken op dit WK haar trainingen. Nooit werd ze zo aangeklamp­t door internatio­nale media. Derwael blijft er rustig bij. “Dat stoort mij allemaal niet, ik kan mij daar heel goed van afsluiten. Ik zit in mijn bubbel – ik heb tijdens mijn kwalificat­ie bijvoorbee­ld niet gezien of er in de tribunes Belgische vlaggen hingen.” Anders gezegd: ze kraakt niet als een van de favorieten. Derwael mag hopen op twee finales – ze stond derde in het allroundkl­assement. Ook onze landgenote Rune Hermans deed het prima op alle toestellen en mag hopen op een plaats bij de beste 24 van de allroundfi­nale. Aan haar brug met ongelijke leggers mag Derwael zelfs dromen van een medaille. “Mijn oefening was nog niet perfect, er zit nog rek op.”

 ?? FOTO AFP ?? Nina Derwael in actie op de balk.
FOTO AFP Nina Derwael in actie op de balk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium