Het Belang van Limburg

“Thuis spelen is lastig”

LUCA BRECEL KLAAR VOOR CLASH TEGEN EX-WERELDKAMP­IOEN STUART BINGHAM

- Marnik GEUKENS

Luca Brecel (WR 12) schakelde gisteren een versnellin­g hoger op de European Masters in Lommel. Via een comfortabe­le 4-1 tegen Chris Wakelin (WR 63) plaatste hij zich voor een achtste finale tegen ex-wereldkamp­ioen Stuart Bingham (WR 11). “Ik voel me al een stuk beter, voor eigen publiek spelen is moeilijker dan ik dacht.” Snooker is geen voetbal, het thuisvoord­eel is vaak een nadeel. Niet voor de Chinezen in China, omdat daar de luchtvocht­igheid voor heel specifieke omstandigh­eden zorgt. Elders kunnen de hoge verwachtin­gen echter een averechts effect hebben. Zelfs een ervaren rot als Mark Allen ging vorig jaar in zijn Belfast ten onder aan de immense druk op het eerste Northern Ireland Open.

Ook Luca Brecel weet intussen wat het is om voor eigen volk te spelen. “Het beïnvloedt zelfs zijn techniek”, zei coach Danny Moermans dinsdag nog tijdens de schabouwel­ijke wedstrijd tegen Thor Chuan Leong. “Normaal heeft Luca een schitteren­d tempo in zijn afstoot, er zit een subtiele wachtpauze in. Maar nu is zijn stoot te kort en te heftig. De druk is groot omdat hij zó graag wil schitteren voor eigen publiek. Ook dat is iets, waarmee hij zal moeten leren omgaan.”

Fusilli à la Carlo

De prestatie van dinsdag stemde tot nadenken. Het moest anders en vooral beter. Ook de voorbereid­ing. “Ik had dinsdag een maaltijd overgeslag­en omdat ik geen honger had. Ook daarom voelde ik me zo miserabel aan tafel”, aldus Brecel. De fusilli met chorizo van pa Carlo, een begenadigd hobbykok, vormde gisteren een betere vertrekbas­is. Niet dat Brecel zijn beste niveau haalde tegen Chris Wakelin, maar een knappe 75-break in het openingsfr­ame bleek de aanzet voor een comfortabe­le zege. “Ik ben opgelucht”, glunderde Brecel, die ook nog breaks van 71 en 53 maakte. “Ik wist niet dat thuis spelen zo moeilijk was. Ik denk soms: wat zouden de toeschouwe­rs nu van mij denken. Een heel raar gevoel, dat ik nooit eerder had. Zelfs niet in het Crucible in Sheffield. Maandag was ik vooral bezig met er niet uitvliegen op de eerste dag, dinsdag met niet verliezen tegen een middelmati­ge speler. Tegen Wakelin keerde de rust beetje bij beetje terug, die 75break was goed voor het vertrouwen. Positionee­l moet het nog beter, de kleine tikjes zaten ook niet mee.”

Vanavond Bingham

Vanavond (opnieuw om 19 uur) wacht met de 41-jarige Stuart Bingham een heel ander kaliber van tegenstrev­er. Ex-wereldkamp­ioen, één plaats hoger op de wereldrang­lijst en winnaar van twee van hun drie onderlinge duels .De favorieten­rol mag weer de kast in. “Ook Bingham gaat vol voor zijn kansen. Ik kijk er echt naar uit, het kan een leuke match worden.” Het gevoel bleek wederzijds. “Het is fijn om voor veel volk tegen de publieksli­eveling te spelen”, aldus Bingham, die gisteren via breaks van 62 en 116 Graeme Dott, een andere ex-wereldkamp­ioen, wegblies met 4-0. “Ik begrijp heel goed dat het op hem weegt. Aan mij om de druk hoog te houden. Luca gaf de voorbije dagen enkele kansen per frame weg. Dat moet ik genadeloos afstraffen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Alles moest en ging beter gisteren voor Luca Brecel. “Ik ben opgelucht.”
FOTO JEFFREY GAENS
FOTO DICK DEMEY Alles moest en ging beter gisteren voor Luca Brecel. “Ik ben opgelucht.” FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium