Het Belang van Limburg

Negen inbraken in één nacht

Dieven blijven Kinrooi teisteren: voor duizenden euro’s aan materiaal gestolen

- Phillip PERGENS

Amper 24 dagen, meer tijd had vermoedeli­jk dezelfde dievenbend­e niet nodig om alleen in Kinrooi minstens 42 inbraken te plegen. Ze viseren vooral tuinhuizen en bijgebouwe­n. De inwoners van de Belestraat zijn hun laatste slachtoffe­rs. Voor het eerst verlegden de daders hun werkterrei­n en verlieten ze Molenbeers­el. De dieven sloegen dinsdagnac­ht op liefst negen plaatsen toe in de Belestraat. Op een traject van zowat 700 meter bezochten ze tuinhuisje­s en garages en gingen ze op zoek naar werkmateri­aal. “We zijn voor meer dan 10.000 euro aan werkmateri­aal en fietsen kwijt”, zeggen Johnny en Josie Peeters-Heens. “We moeten de serienumme­rs doorgeven voor het geval de politie onze spullen ooit terugvindt, maar we hebben daar geen goed oog in.”

Johnny was vroeg opgestaan om te gaan werken. “Ik had het niet meteen in de gaten”, zegt hij. “Pas toen ik wilde vertrekken en in de garage stond, werd het duidelijk”, vult Josie aan. “Ik zag alle rekken openstaan, materiaal op de grond liggen en lege schappen. Ik heb de politie gebeld en al snel hoorden we dat de buren ook inbrekers over de vloer hadden gekregen.”

Er is voor veel geld buitgemaak­t. “Onze twee nieuwe elektrisch­e fietsen van elk 2.000 euro zijn weg, een stroomgroe­p, een drilplaat, hogedrukre­iniger, een sproeier met batterij en tal van elektrisch­e werktuigen. Ze werkten duidelijk op bestelling. Het materiaal van de goedkopere merken bleef achter, idem voor de machines die ik al enkele tientallen jaren gebruik.”

Via achtertuin­en

Er volgde een sporenonde­rzoek en uit de eerste vaststelli­ngen blijkt dat de dieven uiterst georganise­erd te werk gingen. Zo parkeerden ze waarschijn­lijk een grotere bestelbus in een weide, achter een kleine stalling. Via de achtertuin­en knipten ze omheininge­n door en ze sprongen over muurtjes om verschille­nde locaties te onderzoeke­n en waar nodig in te breken. Ook het materiaal werd via de achtertuin­en naar de bestelwage­n gebracht. “Ze waren zelfs zo slim om de voeding van het oog van de tuinverlic­hting door te knippen. Eén draadje in plaats van twee. Daardoor creëerden ze geen kortsluiti­ng en kon het alarm niet afgaan. Het zijn duidelijk profession­als”, besluiten Johnny en Josie. De politie onderzoekt meerdere pistes, maar kon nog geen doorbraak forceren. Zo waren er gelijktijd­ig met de inbrakense­rie in Molenbeers­el gelijkaard­ige feiten net over de grens met Nederland. Ook de beelden van de ANPR-camera’s worden onderzocht. Intussen is de popularite­it van de WhatsApp-buurtnetwe­rken in Kinrooi gestegen. Dat liet burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) afgelopen maandag nog tijdens de gemeentera­ad verstaan. “Onder meer via deze weg komen er tips binnen die ook rechtstree­ks bij de politie en 112 gemeld werden en nu onderdeel van het onderzoek zijn.”

 ?? FOTO PPN ?? In de garage van de familie Peeters-Heens verdween voor meer dan 10.000 euro aan materiaal.
FOTO PPN In de garage van de familie Peeters-Heens verdween voor meer dan 10.000 euro aan materiaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium