Het Belang van Limburg

Politie houdt stationsbu­urt in het vizier

Controles moeten toenemende drugsoverl­ast de kop indrukken

-

Politiezon­e Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft de drugscontr­oles aan de stationsbu­urt flink opgeschroe­fd. Die buurt heeft immers te maken met toenemende drugsoverl­ast. “Toen we vaststelde­n dat er personen naar het station kwamen om drugs te (ver)kopen, hebben we snel actie ondernomen”, zegt korpschef Dirk Claes. De laatste weken zagen buurtbewon­ers van de stationsbu­urt in Bilzen steeds vaker ongure types rondhangen aan het station. “Ik herken ze meteen”, stelt een buurtbewoo­nster. “Nadat ze van de trein afstappen, lopen ze een beetje doelloos rond. Dan gaan ze plots kort in gesprek met iemand of wenden ze zich naar een stoppende auto. Gelukkig surveillee­rt de politie heel regelmatig en op alle momenten van de dag.”

Ook bij burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA) is de werkwijze van de stationdea­lers gekend. “De samenwerki­ng tussen de verschille­nde politiezon­es heeft duidelijk gemaakt dat dit een fenomeen is dat ook speelt in de andere stationsbu­urten. De drugstrafi­ek is niet toegenomen, maar de druggebrui­kers en dealers hebben blijkbaar deze manier van werken gekozen omdat ze zich zo makkelijk kunnen verplaatse­n”, weet Brepoels. “Het actieterre­in van deze dealers is doorgaans het traject Sint-Truiden-Tongeren-Hasselt-Bilzen. Onze politiedie­nsten zetten nu prioritair in op voortduren­de controle om deze drugshande­ltjes in de kiem te smoren.”

Geboeid en opgepakt

De undercover­acties van de politie missen hun doel niet. “Bij een controle afgelopen dinsdag merkten twee inspecteur­s in burger een man op die aan de fietsensta­lling van het station een afneembaar fietslampj­e aan het stelen was. De man was in gezelschap van zijn vriendin. Het koppel uit Aarschot bleek ook in het bezit van een kleine hoeveelhei­d harddrugs. Beiden waren ook onder invloed van verdovende middelen”, stelt korpschef Dirk Claes. De agenten namen de drugs in beslag, waarop de vrouw weerspanni­g werd. “Bijstand kwam ter plaatse zodat het koppel kon worden geboeid en opgepakt. Momenteel zijn er nog maar een tweetal incidenten geweest, maar we spelen kort op de bal om te vermijden we dat de situatie verergert”, aldus Claes.

 ?? Foto JOGE ?? De politie probeert met gerichte controles drugstrafi­ek aan het Bilzens stations de kop in te drukken.
Foto JOGE De politie probeert met gerichte controles drugstrafi­ek aan het Bilzens stations de kop in te drukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium