Het Belang van Limburg

ENCI-groeve gaat vandaag weer open

Zwemmen en pootjebade­n is voortaan verboden

- Jan BEX

Vanaf vandaag gaat de ENCI-groeve in Maastricht weer open voor wandelaars en natuurlief­hebbers. Zwemmen is er voortaan verboden. Het natuurdeel van de kalksteeng­roeve ging op 12 april open voor het grote publiek, maar door te veel belangstel­ling voor de zwemplas en bijhorend strand ging de groeve op 3 juni alweer dicht. “De veiligheid kwam in het gedrang.” We zijn begin oktober. Buiten is het al herfstig. Veel zwemkandid­aten zullen er vermoedeli­jk dus niet zijn voor een plons in het natuurbad annex strand als de Maastricht­se mergelgroe­ve vandaag weer opent voor het publiek. “Maar zwemmen of pootjebade­n is vanaf nu wel expliciet verboden”, stelt Simone Prinsen, persvoorli­chter Natuurmonu­menten. “Wel zijn wandelaars en natuurlief­hebbers weer van harte welkom.” De Stichting Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij ENCI-gebied heeft na de plotse sluiting van de groeve begin juni een herinricht­ing gedaan van het publieke deel. “Naast een expliciet zwemverbod hebben we de zone ook onaantrekk­elijk gemaakt voor kandidaat-zwemmers. Het waterpeil van het natuurbad is verlaagd. Zodat er zeker niet opnieuw van de kliffen in het water gesprongen wordt. Het zand van het strand ligt nu op een hoop. En rond het natuurbad staat een hek. Dat hek is tijdelijk zolang de definitiev­e herinricht­ing niet voltooid is”, aldus Simone Prinsen. “De komende maanden werken de partners aan een definitief recreatiep­lan. Een toekomstig recreatief gebruik van het natuurbad, bijvoorbee­ld voor wellness of andere vormen van waterrecre­atie die weinig druk uitoefenen op de natuur, blijft tot de mogelijkhe­den behoren. Voorlopig geldt echter een algeheel zwemverbod.”

Wandelaars welkom

Voor wandelaars en natuurlief­hebbers wordt de groeve wel weer gewoon toegankeli­jk, zoals dat was in april en mei. “Wel is het zo dat in het zuidelijke deel van de groeve van 1 november tot 1 mei nog voor de laatste keer kalksteen zal worden gewonnen. Tijdens die maanden is de groeve enkel toegankeli­jk via de trap. Er is dan geen doorsteek mogelijk tot de andere ingang aan het informatie­centrum Chalet D’n Observant.”

 ?? Foto HENNY WESTENBERG­ER
FOTO SVEN DILLEN ?? Wandelaars en natuurlief­hebbers zijn vanaf vandaag weer welkom in het gebied. Na de overrompel­ing begin juni ging de ENCI-groeve enkele maanden dicht.
Foto HENNY WESTENBERG­ER FOTO SVEN DILLEN Wandelaars en natuurlief­hebbers zijn vanaf vandaag weer welkom in het gebied. Na de overrompel­ing begin juni ging de ENCI-groeve enkele maanden dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium