Het Belang van Limburg

Vondst vermiljoen­kever drie jaar geheim gehouden

Europees beschermd insect voelt zich thuis in Limburgse beekvallei­en

- Guy THUWIS

België is een Europees beschermde soort rijker. Het gaat om de vermiljoen­kever, een glanzend rood kevertje van amper een centimeter groot. Onderzoeke­rs van het Provinciaa­l Natuurcent­rum en de Limburgse Koepel voor Natuurstud­ie (Likona) hebben de vermiljoen­kever en zijn larven ontdekt in Neerpelt, Hamont-Achel en Beringen. De eerste waarneming dateert van 2014, de laatste van enkele weken geleden. Een Europese primeur drie jaar lang angstvalli­g verzwijgen. Voor insectenke­nner Luc Crevecoeur is dat blijkbaar geen probleem. Hij ontdekte in november 2014 twee vermiljoen­kevers in een nat populieren­bos met zomereiken in Hamont-Achel: eentje op een staande dode populier en eentje op een afgebroken liggende stam. Om de schade aan de populatie zo klein mogelijk te houden, heeft Crevecoeur maar enkele bomen onderzocht. “Omdat de locatie nogal kwetsbaar was, heb ik die vondst niet bekendgema­akt”, zegt hij. “Zo’n plek met dood hout zou snel beschadigd kunnen worden. Het ging vrij makkelijk om dit zo lang stil te houden. We moesten immers eerst nog extra vindplaats­en ontdekken.”

Dode bomen

Uiteindeli­jk heeft de zoektocht nog drie jaar geduurd. In maart 2017 zijn twee andere vindplaats­en van larven genoteerd in Hamont-Achel. Nadien zijn ook in Neerpelt larven van de vermiljoen­kever gevonden. En twee weken geleden is de vermiljoen­kever ook opgedoken in Beringen. “We hebben nu een zestal plaatsen waar larven of kevers gevonden zijn. De kevers kunnen vliegen, dus ze zullen ook nog andere gebieden kolonisere­n.

De larven van de vermiljoen­kever leven achter de schors van dode loofbomen die op vochtige plaatsen staan. Ze hebben een voorkeur voor populieren. Na twee zomers verpoppen de larven tot kevers die 11 tot 15 millimeter groot worden. De vermiljoen­kever is in Oost-Europa vrij verspreid, maar werd als nieuwe soort recent ook ontdekt in Finland, Frankrijk, Nederland en nu dus ook in ons land. In Nederland is de kever in 2012 gevonden langs de Dommel op enkele kilometers van de Belgische grens. Het sein voor de mensen van Likona om ook in Limburg op zoek te gaan. “De valleien van de Warmbeek, Dommel en Zwarte Beek zijn typische biotopen voor de vermiljoen­kever”, zegt Crevecoeur. “Er is nu ook iets meer dood hout dan vroeger. Al moeten we er blijven op hameren dat men stervende bomen best laat staan voor de natuur. Het is ook een goede biotoop voor vleermuize­n en paddenstoe­len.” Naast het herstel van natuurlijk­e beekvallei­en, zou ook de klimaatver­andering

Luc CREVECOEUR Provinciaa­l Natuurcent­rum een rol kunnen spelen bij de verspreidi­ng van de vermiljoen­kever. “Dat is mogelijk, maar we weten het niet goed. Het kan bijvoorbee­ld te maken hebben met zachtere winters. Ook de beekvallei­en temperen de koude temperatur­en.”

Afspraken

Van één ding is Crevecoeur wel zeker: de vermiljoen­kever leefde vroeger niet in ons land. “We hebben hier 102 Europees beschermde soorten. Het is vrij uitzonderl­ijk dat er een nieuwe bijkomt. Op de vindplaats­en hebben we afspraken gemaakt met de eigenaars van de gronden om de populaties in stand te houden.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De vermiljoen­kever heeft een habitat gevonden in de vallei van de Dommel.
FOTO RAYMOND LEMMENS De vermiljoen­kever heeft een habitat gevonden in de vallei van de Dommel.
 ?? FOTO TIM FAASEN ?? De vermiljoen­kever op ware grootte (rechts) en uitvergroo­t.
FOTO TIM FAASEN De vermiljoen­kever op ware grootte (rechts) en uitvergroo­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium