Het Belang van Limburg

Tweestrijd verdeelt CD&V Zutendaal

Jo Vandeurzen moet brokken lijmen bij oppositiep­artij

- Chris NELIS

Niet alleen de meerderhei­d, ook de oppositie in Zutendaal heeft te maken met interne strubbelin­gen. CD&V, dat negen van de negentien zitjes in de gemeentera­ad heeft, dreigt enkele raadsleden te verliezen in een nieuwe partij. Vlaams minister Jo Vandeurzen gaat deze week alsnog proberen de brokken te lijmen. Dat de raadsleden van oppositiep­artij CD&V tijdens de gemeentera­adszitting­en niet altijd op één lijn stonden, was al langer duidelijk. Nu lijken de interne tegenstrij­digheden ook gevolgen te hebben voor de komende gemeente- raadsverki­ezingen. Raf Beuls, gemeentera­adslid en zoon van voormalig burgemeest­er Jos Beuls, kan zich niet vinden in alle standpunte­n van de partij en de manier van werken. “Neen, we staan niet allemaal op één lijn”, Veerle REMANS

CD&V zegt hij. “Maar we hebben ons nog niet definitief uitgesprok­en over hoe het verder moet. Ook niet over een mogelijke kartelvorm­ing. We hebben donderdag (vandaag, nvdr.) een afspraak met minister Jo Vandeurzen om te kijken of we hier uit kunnen geraken. Voorlopig liggen onze standpunte­n te ver uit elkaar.”

Ook Veerle Remans, het andere boegbeeld van CD&V in Zutendaal, geeft toe dat het niet allemaal loopt zoals gehoopt. “Ik weet eigenlijk nog niet goed wat de verzuchtin­gen zijn van Raf ”, zegt Remans. “Maar ik zie de kloof niet zo diep als ze wordt voorgestel­d. Ik zeg niet dat er op dit moment een eenheid is, maar ook niet dat er een onoverbrug­bare scheiding is. Integendee­l. Ik weet dat Raf kandidaat is om de lijst te trekken. Maar er is al eerder uitgemaakt dat ik dat zal doen. Er is inderdaad een gesprek voorzien met Jo Vandeurzen als bemiddelaa­r. We zouden dat willen afwachten alvorens hier verder mee naar buiten te komen.”

Ik zeg niet dat er op dit moment een eenheid is, maar ook niet dat er een onoverbrug­bare scheiding is

Niet vlot

In het verleden kreeg de meerderhei­d, bestaande uit Nieuw ZVP en Samen Zutendaal, de wind van voor omdat stelselmat­ig aan de oppervlakt­e kwam dat ze niet konden samenwerke­n. Nu ook binnen CD&V het niet allemaal vlot loopt, bestaat de kans dat er een voor Zutendaal totaal ander resultaat tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen uit de bus kan komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium