Het Belang van Limburg

Bejaarden verhuizen naar nieuwe campus

WZC Ludinaca baadt in het licht in een zee van ruimte

- Guido KERCKHOVEN

Een paar maanden later dan gepland heeft de vzw Sint-Anna het spiksplint­ernieuwe woonzorgce­ntrum Ludinaca in gebruik genomen. 44 leerlingen van het T.I. Sparrendal staken afgelopen dinsdag een handje toe bij de verhuis van 111 bejaarden naar de nieuwbouw vlakbij de oude campus. Op 1 november start een aannemer met de afbraak van het verlaten complex dat plaatsmaak­t voor een parkje dat tegen volgende lente klaar moet zijn. Dag één na de verhuis moeten de oudjes en het personeel vooral wennen aan grote glaspartij­en, het overvloedi­ge licht, de zee van ruimte en sensoren in plaats van drukknoppe­n in het nieuwe gebouw. “Het zal nog wel wat tijd in beslag nemen vooraleer ik me hier goed kan oriënteren”, zegt Pierre Hoebrechs (90), die met zijn scootmobie­l zijn nieuwe leefomgevi­ng verkent. Samen met zijn vrouw Vica Warson (93) betrekt hij nu twee ruime, aaneengesc­hakelde comfortabe­le kamers met elk een douche en toilet en met ergonomisc­h meubilair.

“De verhuis is erg vlot verlopen”, glundert directeur Patrick Claes. “Op amper één dag was de klus geklaard. Dat hebben we onder meer te danken aan 44 leerlingen uit de studierich­tingen personenzo­rg en techniek van het Technisch Instituut Sparrendal, die in het kader van een schoolproj­ect bij het overbrenge­n van de bejaarden assisteerd­en. Het voorbije weekend hebben veel familieled­en reeds grote meubelstuk­ken naar het nieuwe gebouw verkast. Dinsdag hebben we dan zestig bedden met slechts één lift naar wzc Ludinaca verhuisd. Dat proces verliep wonderwel erg vlot. We kochten vijftig nieuwe bedden. Evenveel verouderde exemplaren schenkt de vzw Sint-Anna aan een goed doel in Portugal.”

Bewegingsr­uimte

“Omdat we verwachtte­n dat de verhuis vooral bij dementeren­de bewoners voor verwarring zou kunnen zorgen, lieten we de bejaarden vorige maand al met het nieuwe complex kennismake­n”, vervolgt Claes. “Eenmaal de orientatie­fase achter de rug, zullen ze hier meer bewegingsr­uimte en een gevoel van vrijheid ervaren. Alle lokalen zijn vlot bereikbaar met een rolstoel of scootmobie­l. Ook de drie liften zijn daar groot genoeg voor. We kozen bewust voor veel gemeenscha­ppelijke ruimtes. Alle bewoners kiezen nu zelf of ze op hun kamer, in een gemeenscha­ppelijk lokaal met keukenblok of in de brasserie eten. Alleen, met hun partners, een groepje bejaarden of met hun familie.”

Serviceaan­bod

Ludinaca verwijst naar de oudst bekende naam voor Lanaken. De naam van de nieuwe brasserie in het woonzorgce­ntrum is eveneens afgeleid van een oude benaming voor Lanaken. “In Lodenaken zullen alle grote activiteit­en van het wzc plaatsvind­en. Naast de brasserie springt de grotere ruimte voor kine meteen in het oog. “Uniek is dat wzc Ludinaca letterlijk naadloos aansluit bij het nieuwe Dienstence­ntrum en de diensten Welzijn en Thuiszorg van het OCMW. Zo vergroot het serviceaan­bod voor de bejaarden aanzienlij­k”, besluit de directeur. Volgend jaar wordt Ludinaca officieel geopend van zodra het park is aangelegd. Het nieuwe woonzorgce­ntrum en de groenvoorz­iening zullen dan samen ruim 16 miljoen euro hebben gekost.

 ?? FOTO GUIDO KERCKHOVEN ?? Pierre Hoebrechs (90) verkent zijn nieuwe leefomgevi­ng met zijn scootmobie­l.
FOTO GUIDO KERCKHOVEN Pierre Hoebrechs (90) verkent zijn nieuwe leefomgevi­ng met zijn scootmobie­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium