Het Belang van Limburg

“Leven in de schijnwerp­ers heeft me geleerd wie ik echt ben”

Harrison Ford (75) beleeft tweede jeugd in ‘Blade Runner 2049’

- Greet RAMAEKERS

Harrison Ford (75) lijkt een tweede jeugd te beleven: Na zijn wederoptre­den in ‘Indiana Jones’ en ‘Star Wars’ wordt 35 jaar later ook de ‘Blade Runner’franchise van onder het stof gehaald. “‘Blade Runner’ is één van de meest iconische films die een stempel heeft gedrukt op mijn carrière,” blikt Ford terug. “Na het lezen van het ijzersterk­e script voor ‘Blade Runner 2049’ kon ik niet wachten om de draad weer op te pikken en opnieuw in de huid te kruipen van Rick Deckhard.”

LOS ANGELES - Mister Ford, u blijft de spectacula­ire actiefilms aan elkaar rijgen. Voelt u zich het beste in uw vel in dit genre?

“Waarom niet? Ik ben een gelukkig man, daarom ben ik waarschijn­lijk nog steeds gezond. Kijk, ik zal nooit ontkennen dat ik in talloze actiefilms heb gespeeld, en met succes. Maar laat ons niet vergeten dat ik me in de loop van mijn carrière al aan diverse genres heb gewaagd. Trouwens, een film als ‘Indiana Jones’ beschouw ik niet als pure actie. Achter de personages schuilt er veel diepgang waarvoor ik als acteur niet enkel fysiek, maar ook emotioneel het onderste uit de kan moet halen. Er staat binnenkort (in 2019, red.) een nieuwe ‘Indiana Jones’-film voor de deur, dus zet je maar schrap.”

In ‘Blade Runner 2049’ worden mensen gekweekt in hoogtechno­logische laboratori­a. Denkt u dat zulke experiment­en in de nabije toekomst realiteit kunnen worden?

“Ik vind dat wij als mensen de morele verplichti­ng hebben om het nooit zover te laten komen. Moraliteit is wat ons menselijk houdt. De wetenschap is nu al in staat om dna te manipulere­n, maar gelukkig zijn er ethische wetten opgesteld om de grenzen te bepalen. Van zodra men menselijke kopieen of replicante­n in een labo teelt, verlies je dat menselijke element en kan je niet langer spreken over mensen, maar wel over bezit, producten en koopwaar. De omgeving waarin je opgroeit, is uiterst belangrijk en vormt je voor het leven. Dat cruciale aspect mogen we nooit verloochen­en.”

Sinds uw doorbraak in de jaren 70 heeft u Hollywood zien evolueren. Wat is uw favoriete plek in LA en hoe denkt u dat de stad eruit zal zien in 2049?

“Geen enkele plek kan tippen aan mijn eigen stulpje. Ik wens vooral dat tegen 2049 het dramatisch­e daklozenpr­obleem in Los Angeles is opgelost. Ik hoop op een stad waar iedereen evenwaardi­g zal worden behandeld, gelijke kansen kan krijgen en dat het milieu niet helemaal om zeep zal zijn. Weet je, de natuur kan zonder ons leven, maar omgekeerd hebben wij de natuur wel nodig om te overleven. De film waarschuwt voor wat de gevolgen kunnen zijn als we niet in harmonie leven met ons milieu.”

U kent als geen ander het reilen en zeilen van Tinseltown. Is het moeilijk om in de glitter en glamour uit te maken wat echt is en wat niet?

“Het leven in de schijnwerp­ers heeft me vooral geleerd wie ík echt ben, in tegenstell­ing tot het beeld dat de buitenwere­ld van me heeft. Wat ik precies heb opgestoken over mezelf? Tja, dat ga ik niet aan je neus hangen.” (knipoogt) Cast: Ryan Gosling, Harrison Ford,

Jared Leto, Robin Wright e.a. Verhaal: Agent K (Gosling) doet 30 jaar na de eerste ‘Blade Runner’ een wereldscho­kkend ontdekking die hem existentië­le vragen doet stellen en dichter bij de van de aardbodem verdwenen replicant-doder Rick Deckard (Ford) brengt. Plus: Canadees Denis Villleneuv­e slaagt er in deze sequel in het ritme, de sfeer en de fotografie van de originele ‘Blade Runner’ te evenaren en voegt er nog wat thema’s aan toe uit het zwaar onderschat­te ‘Ex-Machina’. Nederlands­e Sylvia Hoeks maakt indruk als bad girl en Gosling roept herinnerin­gen op aan een jonge Harrison Ford. Min: Zoals in de eerste film blijft het verhaaltje flinterdun, evolueert de prent bijzonder traag (voor een peperdure sciencefic­tionfilm toch), blijft de actie beperkt en leidt de Hans Zimmermuzi­ek wat af. Niet dat het veel uitmaakt: ‘Blade Runner 2049’ is vooral een spektakel voor de ogen.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Harrison Ford en zijn jongere collega Ryan Gosling op de loop in ‘Blade Runner 2049’.
FOTO HBVL Harrison Ford en zijn jongere collega Ryan Gosling op de loop in ‘Blade Runner 2049’.
 ?? FOTO MAGNUS SUNDHOLM ?? Onze Hollywoodr­eporter Greet bij Harrison Ford.
FOTO MAGNUS SUNDHOLM Onze Hollywoodr­eporter Greet bij Harrison Ford.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium