Het Belang van Limburg

“Voedingsfa­brikanten, wees duidelijk: zitten er noten in of niet?”

Mama van meisje met notenaller­gie roept op

- Hanne DE BELIE

GEETBETS - ‘Kan sporen van noten bevatten.’ Kelly Houben uit Geetbets leest dat zinnetje steeds vaker op voedingsve­rpakkingen. Haar dochter Amélie (6) is zwaar allergisch voor noten. “Als Amélie noten binnenkrij­gt, kan dat fataal zijn”, zegt ze. “Maar ze kan niets lekkers meer eten, ook producten waar helemaal geen noten in zitten: geen koekjes, zelfs geen waterijsje­s. Voedingsfa­brikanten zetten die waarschuwi­ng op alles, gewoon om zich in te dekken. Kunnen ze hier niet meer rekening mee houden en contact met noten in de fabriek vermijden?”

Amélie was 2,5 jaar toen ze voor het eerst zwaar allergisch reageerde op noten. “We gingen uit eten en er stonden cashewnoot­jes op tafel”, vertelt haar mama Kelly Houben. “Mijn man liet haar eens proeven en ze kreeg meteen jeuk en een prikkelend­e mond. Ze gaf over, alles begon op te zwellen. We hebben meteen de ambulance gebeld. Amélie was helemaal rood geworden, ze draaide weg. Ze hebben haar zuurstof moeten bijgeven en ze is een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. Sindsdien moeten we altijd alert zijn en een adrenaline­pen bij hebben, een spuit die we meteen moeten zetten als ze allergisch reageert. Anders kan het binnen de twee uur fataal zijn.”

Waarschuwi­ng

Volgende week wordt Amélie zes. “Als ik naar de supermarkt ga, moet ik altijd de ingrediënt­enlijst nakijken om te zien of er noten in een product zitten of dat iets sporen van noten kan bevatten”, zegt Kel- ly. “Maar de keuze die Amélie heeft qua taart en koekjes om haar verjaardag mee te vieren, is om te huilen. Overal, zelfs op de verpakking van leuke Plop-, Maya- en K3-koeken, staat dat ene zinnetje: ‘Kan sporen van noten bevatten’. Zelfs koekjes waarvoor eerst niet gewaarschu­wd werd, kregen later plots toch dat zinnetje op hun verpakking. Met sinterklaa­s of Pasen is het bijna onmogelijk om snoep te vinden waarin geen noten zitten. Het gaat ook niet enkel om koeken, maar ook om veel andere voedingsmi­ddelen. Van sandwiches van de supermarkt tot waterijsje­s. Als er noten verwerkt worden in dezelfde fabriek, zetten ze de waarschuwi­ng erop – gewoon om zich in te dekken. Ik heb vernomen dat er fabrieken zijn waar medewerker­s geen noten mogen meebrengen en waar zelfs geen Snickers in de automaten zit. Zij houden er wel rekening mee. Andere fabrikante­n doen dat niet. Is het nu zo moeilijk om dit gescheiden te houden? Er is een te grote grijze

zone. Ik doe daarom een oproep aan de voedingsin­dustrie om een onderschei­d te maken: ofwel zitten er noten in, ofwel niet. Amélie kan niets meer eten. De teleurstel­ling is altijd zo groot voor haar. Ze is het echt beu.”

Voedingsdr­iehoek

Hoewel haar ouders heel goed opletten, loopt het toch soms bijna mis. “Toen Amélie drie werd hebben we een taart laten maken door een plaatselij­ke bakker. Een gâteau”, zegt Kelly. “We hadden duidelijk gezegd dat er geen noten in mochten zitten. Maar op het feest begon Amélie plots over te geven en haar lippen zwollen op. We zijn meteen naar spoed gegaan. Blijkbaar had de bakker haar naam op de taart gezet met hazelnootp­asta.” “Andere allergieën waar men enkel wat buikpijn van krijgt of die meer ‘in de mode’ zijn, daar wordt zoveel rekening mee gehouden. Maar noten draaien ze overal in. Nu is de voedingsdr­iehoek ook nog eens aangepast en worden noten nog meer gepromoot. Ook op school: daar raden ze aan om de kinderen een handvol noten mee te geven als tussendoor­tje. Ik ben zeker niet tegen gezonde voeding, maar dit maakt het voor Amélie extra moeilijk. Ze weet nu wel dat ze geen noten mag aannemen van andere kindjes, maar er blijft een risico.”

 ?? Foto TP ?? Kelly en Amélie (6) uit Geetbets.
Foto TP Kelly en Amélie (6) uit Geetbets.
 ??  ?? Sandwiches van de supermarkt: ‘Kan sporen bevatten van noten, soja, sesamzaad, lupine, mosterd en selderij’. Waterijsje­s: ‘Kan ei, soja, noten en pinda’s bevatten’.
Sandwiches van de supermarkt: ‘Kan sporen bevatten van noten, soja, sesamzaad, lupine, mosterd en selderij’. Waterijsje­s: ‘Kan ei, soja, noten en pinda’s bevatten’.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium