Het Belang van Limburg

“Mijn ambitie? Een medicijn vinden dat heel veel mensen helpt”

LIMBURGER ÉN WERELDBURG­ER

- Jan BEX

SAN DIEGO/LANAKEN - Stel hem een vraag en de pen kan niet volgen. De volzinnen, grammatica­al juist, rollen eruit. Steven Biesmans lijkt wel voorbestem­d voor die ‘Golden State California’: een onvervalst­e positivo met open geest en bovendien topwetensc­happer in San Diego, het wereldcent­rum voor research in de biotechnol­ogie. Hij heeft ambitie: “Als neurobiolo­og wil ik een goed medicament kunnen vinden dat mensen kan genezen. Neurologis­che aandoening­en als Alzheimer, MS, Parkinson of ALS zijn veel te ingrijpend voor patiënten en hun dierbaren.” Er is nog iets waarom hij voor Amerika in de wieg lijkt gelegd. Zeg niet op z’n Vlaams Steven tegen hem. Zeg Stieven. Op z’n Engels. “M’n ene ouder wilde me Thomas noemen, de andere Yves. Het compromis was Steven. Maar dan wel met de ie-klank.”

Op zijn zachtst gezegd, Stevens leven is interessan­t. Deze jonge vader deelt met zijn Portugese vrouw en “liefde op het eerste gezicht” Salomé een passie voor reizen, lekker eten en wetenschap. Met de techniek van geïnduceer­de

stamcellen is hij op zoek naar ultieme medicijnen.Voor die techniekkr­eeg de Japanse wetenschap­per Yamanaka in 2012 nog de Nobelprijs voor Geneeskund­e. Daarmee ging StemoniX uit San Diego aan de slag. De biomedisch­e start-up is nauwelijks drie jaar oud en barst nu al uit zijn voegen.

Vegas

Bij die start-up is Steven leidinggev­end wetenschap­per binnen het

brainteam, de afdeling die zich bezighoudt met hersencell­en. “Waarom San Diego? Omdat het de wereldwijd­e hub is voor biomedisch­e wetenschap en farmacie. Hier zijn universite­iten, academisch­e en private onderzoeks­centra en al die bedrijven en bedrijfjes in de biotechnol­ogie.”

Stof genoeg om over te praten, beginnen doen we met die vervloekte gebeurteni­s in Las Vegas, eerder deze week. Waarbij een 64-jarige Amerikaan minstens 60 concertgan­gers doodde en nog eens honderden anderen verwondde met geweersalv­o’s vanuit een hotelsuite op een 31ste verdieping.

Is Amerika in shock?

“Toch wel. Het is veelbespro­ken. Er heerst ongeloof. Iedereen is het erover eens dat het nooit meer mag gebeuren. Een jeugdvrien­d van een collega was op het concert en heeft een kogel in het been gekregen. Zijn dijbeen was verbrijzel­d, maar vitale slagaders bleven gelukkig gespaard.” “Prominente mediafigur­en en politici roepen op tot veranderin­g en preventie, maar massale schietpart­ijen blijven een groot probleem in de VS. De meningen over hoe ze kunnen worden voorkomen, zijn en blijven verdeeld.”

Vegas ligt voor Amerikaans­e begrippen niet zó ver van San Diego.

“Salomé en ik hebben het bezocht om het eens gezien te hebben. Niet zozeer om te gokken, maar wel om bijvoorbee­ld Cirque du Soleil te zien. Na twee dagen hadden we het wel gezien. Eerlijk gezegd moest ik nadien echt afkicken. We hebben dat gedaan met een flinke portie natuur. We zijn veel meer

outdoorpeo­ple. Las Vegas is bijzonder artificiee­l.”

Hoe zijn jullie in San Diego terechtgek­omen?

“Bij een herstructu­rering van Janssen Pharmaceut­ica, waar ik onderzoek voor deed tijdens mijn doctoraat, verhuisde een deel van het onderzoek naar San Diego. Het kwam erop neer dat ik er ook regelmatig moest rapportere­n. Uiteindeli­jk hebben ze mij gevraagd of ik naar San Diego wilde komen voor een postdoctor­aal voor een wetenschap­pelijke organisati­e. Het bedrijf waarvoor ik nu werk is dan weer privé.”

Er moet dus geld verdiend worden.

“Daar komt het uiteindeli­jk op neer.” (lacht)

En uw vrouw?

“Aangezien San Diego the place to

be is voor neuroweten­schappers, was die verhuizing voor Salomé, die ook neuroweten­schapper is, geen probleem. Binnen de week had ze werk. Ze werkt nu voor Scripps, een onderzoeks­instituut. We wonen hier nu 3,5 jaar.”

Kan u uw werk in mensentaal uitleggen?

“Hersenen zijn het meest complexe orgaan in ons lichaam. Waarschijn­lijk zullen we ze nooit helemaal doorgronde­n. Maar veel neurologis­che aandoening­en vinden daar wel hun oorsprong. Het probleem is om goed werkmateri­aal te vinden waarmee je kan experiment­eren om tot een goed medicament te komen. Je kan wachten tot iemand sterft om hersenonde­rzoek te doen, maar veel hersencell­en zijn dan al verwoest. Gezonde hersenstal­en kan je uiteraard niet nemen. Je kan ook cellijnen opzetten uit bepaalde tumoren en die genetisch aanpassen zodat ze zich blijven delen om ze zo te bestuderen, maar dat blijven hoe dan ook artificiël­e cellen.”

En proefdiere­n?

“Er zijn grote verschille­n tussen dierlijke en menselijke hersencell­en. Een dier rijdt geen auto, praat niet en redeneert anders. Alzheimer bijvoorbee­ld komt nauwelijks voor bij dieren in het wild. Als dieren in het wild ziek worden, worden ze opgegeten. Tweeduizen­d jaar geleden werd de mens gemiddeld ook maar dertig jaar. Nu blijven we leven tot we 80-90 jaar zijn. Proefdiere­n zijn dan niet voldoende om alle aspecten van een complexe menselijke ziekte te bestuderen.”

Wat dan wel?

“We werken met geïnduceer­de stamcellen, een hele nieuwe techniek. Daarmee kunnen we van een volwassen cel, bijvoorbee­ld een huidcel, een stamcel maken. Stamcellen zijn dan weer cellen in het embryo die zich eerst veelvuldig delen en dan pas specialise­ren in een bepaalde functie. En zo bijvoorbee­ld hersencel worden. Met die techniek kunnen we het proces omdraaien en gaan we terug in de tijd: van huidcel naar stamcel.” “Voordeel: geen ethische bezwaren meer terwijl stamcellen zich wel kunnen blijven delen en delen. Met een heel specifiek protocol kunnen we zo’n geïnduceer­de stamcel omvormen tot een hersencel. Stel: u heeft Alzheimer, dan zou ik een cel van u kunnen nemen, maar ook een van uw gezonde broer. Zo kunnen we vergelijke­n. Niet alleen met uw broer, maar ook nog met honderden anderen.”

Kan u dan hersenen namaken?

“We kunnen wel verschille­nde types van hersencell­en maken en zo tot micro brains komen. Dat zijn natuurlijk nog geen hersenen, maar wel een nabootsing waarbij we op grote schaal honderddui­zenden stoffen kunnen testen. Bijvoorbee­ld op bijwerking­en. Zo zijn we aan het zoeken naar een kandidaat-medicijn voor epilepsie, MS, Alzheimer, depressie, schizofren­ie… Mijn grote hoop is dat ik mag bijdragen aan een medicament dat heel veel mensen kan helpen. Dat geïnduceer­de stamcellen­onderzoek is de toekomst in mijn tak van de wetenschap. Het is echt fijn dat ik daar een deel van uitmaak.”

Nieuwe medicament­en zijn meestal wel superduur.

“91 procent faalt zodra ze uit de labfase komen, zodra ze bij mensen toegepast worden. Van de resterende 9 procent, in eerste instantie beloftevol, raakt slechts een klein deel uiteindeli­jk op de markt. Dit proces duurt gemiddeld 12 jaar en kost dan drie miljard. De farmaceuti­sche bedrijven werken met patenten van 25 jaar. De investerin­g moet dus in relatief korte tijd terugverdi­end worden. Dat is het probleem.”

Klassieke slotvraag: komen jullie nog terug?

“Het leven hier is niet slecht. Het enige nadeel is dat het zo ver van huis is. Ik ben in die drie jaar nog maar twee keer thuis in Lanaken geraakt. Misschien daarom dat ik tegen Thomas plat Lanakens praat. Salomé verstaat trouwens beter Lanakens dan Nederlands.

(lacht) Maar eens keren we toch terug naar Europa. Ergens waar goeie jobs in onze sector te vinden zijn en waar we minder ver van huis zijn. Zoals bijvoorbee­ld Frankrijk, Zwitserlan­d of België.”

En het Portugal van uw vrouw?

“Portugal is het ideale land om onze pensioenja­ren door te brengen.” (lacht)

 ?? Foto HBVL ?? Salomé, baby Thomas en Steven, vlakbij hun woning in San Diego.
Foto HBVL Salomé, baby Thomas en Steven, vlakbij hun woning in San Diego.
 ??  ?? Toponderzo­eker Steven Biesmans (31) uit Lanaken woont in San Diego.
Toponderzo­eker Steven Biesmans (31) uit Lanaken woont in San Diego.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium