Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

Massamoord­enaar Las Vegas

- Luc CHAMPAGNE, Hasselt

Als rijke boekhouder vind je dat je op je 64ste eigenlijk niets bereikt hebt in het leven. Wat kun je dan in hemelsnaam nog doen om beroemd te worden?

Een zekere weg naar uw naam en foto in de krant is een aanslag te plegen of een moord op een wereldster of op een groep mensen.

Zouden de media daarom niet beter deze misdadiger­s doodzwijge­n in plaats van nog meer copycats te creëren? Kunnen we niet beter ze naamloos omschrijve­n als “terrorist nr. 1 (of 2 of 3) Charlie Hebdo” of als “moordenaar van John Lennon”? Zelfs het gebruik van initialen lijkt mij te veel. Journalist­en zijn inventief genoeg om omschrijvi­ngen te vinden zoals bijvoorbee­ld “Europees ticket” of “Europees overwinter­en”. Het spijt mij dat ik de naam Breivik ken, maar dat was waarschijn­lijk zijn bedoeling.

Catalonië

André VANHAEREN, Genk Catalonië hield zondag een referendum voor onafhankel­ijkheid dat volgens de Spaanse grondwet niet legaal was. Waarom de Spaanse regering dan geweld gebruikte om de Catalanen het stemmen te verhindere­n is mensonwaar­dig. Honderddui­zenden vluchtelin­gen komen illegaal Europa binnen en worden naar best vermogen geholpen, niet in elkaar geslagen. De Europese Commissie roept alle betrokken partijen in Spanje en Catalonië op tot dialoog en ook zij benadrukte: ‘Volgens de Spaanse grondwet was de stemming in Catalonië gisteren niet legaal’. De Commissie herhaalt dat indien een regio zich afscheidt van een land via een referendum, het niet langer deel uitmaakt van de EU. Opvallend, want toen pro-EU demonstran­ten zich verzetten tegen de wettelijk gekozen regering van Oekraïne had de Europese Commissie daar helemaal géén moeite mee. De Commissie heeft de mond vol over het ‘zelfbeschi­kkingsrech­t’ van volkeren, van democratie, en van mensenrech­ten als het hen uitkomt. Op 17 februari 2008 riep de Albanese islamitisc­he meerderhei­d eenzijdig de onafhankel­ijkheid uit van de Republiek Kosovo. Op 22 juli 2010 oordeelde het Internatio­naal Gerechtsho­f dat de eenzijdige onafhankel­ijkheidsve­rklaring niet in strijd is met het volkerenre­cht.

NMBS

Stefan T’JOLYN ACOD Spoor Limburg Ondanks de belofte van de NMBS zijn er vanaf 2 oktober toch opnieuw aanpassing­en doorgevoer­d van de openingsti­jden van 33 stationslo­ketten over heel het land.

ACOD Spoor Limburg klaagde eind 2016 reeds aan dat in 2020 enkel nog het station van Hasselt zal bemand zijn. In de stations van Sint-Truiden, Tongeren, Genk en Neerpelt zullen ongetwijfe­ld door de besparinge­n bij de NMBS de loketten binnen de drie jaar allemaal dichtgaan. De stationslo­ketten vervullen nog altijd een commerciee­l belangrijk­e functie en daarom is het behouden van een minimaal aan bemande stations een noodzaak om een degelijke dienstverl­ening aan te bieden..

Op dit moment worden nog altijd 66 % van de NMBS-producten verkocht via de loketten omdat treinreizi­gers behoefte hebben aan comfort en degelijke informatie en dat kan een automaat niet bieden.

Nederland

Michel ALBRECHTS, Maaseik Nederland is Vlaanderen­s belangrijk­ste buitenland­se partner. Niet alleen op basis van taal en geschieden­is,maar vooral economisch. De belangen van Wallonië en Vlaanderen verschille­n echter sterk van elkaar. Daarom moet Vlaanderen zijn eigen beleid voeren. Verheugend te vernemen dat de Vlaamse regering een nieuwe strategien­ota Vlaanderen-Nederland heeft goedgekeur­d, waardoor de samenwerki­ng wordt opgevoerd. De Nederlande­rs zijn vrij positief over Vlamingen. Maar hun beeld is spijtig nog niet voldoende gebouwd op een grote kennis over Vlaanderen­s verleden. Ze verwarren Vlaanderen spijtig genoeg te veel met België. Hopelijk komt daar vlug veranderin­g in.

Sp.a

Bart VANASSCHE, Kinrooi Vanuit de sp.a wordt de suggestie gelanceerd om brilmontur­en, hoorappara­ten en tandprothe­sen goedkoper en toegankeli­jker te maken. Ik heb de indruk dat dit een potje paniekvoet­bal is, nu recente verkiezing­speilingen uitwijzen dat de sp.a wel heel diep in de put zit.

Dat is grotendeel­s aan de partij zelf te wijten. Of je nu liberaal, centrumger­icht of links bent, je kan er niet omheen dat de sp.a de laatste jaren stilletjes in een hoekje is blijven zitten kniezen. Het is niet enkel met kritiek dat men als partij iets verwezenli­jkt, een positieve instelling met concrete en haalbare voorstelle­n en doelstelli­ngen is de enige manier om de stem van de kiezer te heroveren. Bovendien missen de partijleid­ers duidelijk “grinta”. Met de gemeentera­adsverkiez­ingen voor de boeg vrees ik dat enkele kleine voorzetjes niet zullen volstaan om te scoren.

Stuivenber­g

Guy GYBELS, Heusden-Zolder De Genk-supporters zullen nog even geduld moeten hebben tot de huidige trainer bekwaam is om een ploeg te vormen. Vorig jaar kon hij nog profiteren van het werk van Peter Maes maar die mocht zijn werk niet afmaken omdat hij niet zwichtte voor bestuursle­den wiens ego groter is dan hun voetbalken­nis. De huidige trainer heeft nog nooit een ploeg als 1ste trainer moeten leiden terwijl Maes een kei is in zijn vak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium