Het Belang van Limburg

Dwangsom voor stakers die dinsdag sporen bezetten

Weinig steun voor ‘reactiedag’ op 10 oktober

- Liliana CASAGRANDE/ Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Stakers die dinsdag tijdens de 24 urenstakin­g sporen of seinhuizen bezetten, zullen een dwangsom van 1.000 euro betalen. Dat heeft spoorwegbe­heerder Infrabel bedongen bij de Brusselse rechtbank. Overheidsv­akbond ACOD staat trouwens helemaal alleen.

Veel steun blijkt de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD niet te hebben voor die staking die ze zelf geen staking maar een ‘reactiedag’ noemen’. Het overkoepel­ende ABVV doet niet mee, de collega’s van ACV ook niet. Sp.a wil zich er blijkbaar ook niet mee associëren, zelfs ex-vakbondsvr­ouw Meryame Kitir wilde liever niets kwijt over de staking. In het parlement stelde alleen N-VA hierover een vraag aan premier Michel. De redenen waarom ACOD staakt zijn ook niet zo heel duidelijk. “Omdat de regering al drie jaar bespaart”, is de algemene uitleg. In elk geval zullen treinen en bussen hinder ondervinde­n van de staking. Maar of de treinen nu echt helemaal niet gaan rijden, is moeilijk te voorspelle­n. Ook de scheepvaar­t zal last hebben van de acties aan sluizen.

BRUSSEL - Stakers die tijdens de 24 uursstakin­g volgende week dinsdag sporen of seinhuizen bezetten, zullen een dwangsom van 1.000 euro opgelegd krijgen. Dat heeft spoorwegbe­heerder Infrabel gisteren afgedwonge­n bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Intussen lijkt het draagvlak voor de staking eerder klein. Het overkoepel­ende ABVV doet zoals eerder aangekondi­gd niet mee en ook uit politieke hoek komt er weinig (linkse) steun.

afbouw van de openbare diensten, dat is waar de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD volgende dinsdag tegen ‘reageert’. En dus is het volgens woordvoerd­er Chris Camps geen ‘stakingsda­g’ maar een ‘reactiedag’. Het woord staking ligt erg gevoelig, want de actie van 10 oktober is de zoveelste in rij. Sinds het aantreden van de regering-Michel heeft het aantal stakingsda­gen in ons land recordhoog­tes bereikt. Vanuit het overkoepel­ende ABVV wilde gisteren vreemd genoeg niemand reageren op de stakingsaa­nzeggingen voor volgende week. Daar verwezen ze ons met veel plezier door naar het ACOD. Ook bij sp.a, toch de politieke bondgenoot van het ACOD, bleef het stil. Zelfs vakbondsvr­ouw Meryame Kitir wilde liever niets kwijt over de staking.

Weinig steun dus voor de acties van het ACOD. Het viel ook op dat gisteren in de Kamer alleen N-VA een vraag stelde aan preDe mier Charles Michel (MR), wat uiteindeli­jk uitdraaide op een eentweetje om de staking te veroordele­n. “Wij hervormen niet om het plezier van het hervormen”, aldus Michel. “We willen meer welvaart creëren, voor families en bedrijven. Ik betreur dat pendelaars en studenten nu gegijzeld worden.”

Seinhuizen en sluizen

Hoe groot de staking zal zijn, is onduidelij­k. Dat het ACOD vooral op strategisc­he plaatsen mikt, zoals seinhuizen en sluizen om het spoor- en scheepvaar­tverkeer lam te leggen, laat vermoeden dat het aantal stakers op zich eerder zal meevallen. “De impact voorspelle­n is moeilijk”, zegt ACODwoordv­oerder Camps. “Maar we hebben wel heel wat redenen om actie te voeren: deze regering is al drie jaar aan het besparen. Daar komt dan het zomerakkoo­rd nog eens bovenop. Het moet afgelopen zijn met te besparen op overheidsd­iensten. Neem nu onze pensioenen. Oké, die zijn iets hoger dan in de privé, maar ze proberen op allerlei manieren daarop te beknibbele­n. De diplomabon­ificatie (studiejare­n meetellen voor pensioenop­bouw, nvdr.) gebeurt niet meer automatisc­h. De vaste benoeminge­n vermindere­n, de contractue­len wachten nog op een tweede pensioenpi­jler. Die komt er nu wel, maar wie ouder is heeft daar niet veel meer aan.”

Het ACOD zegt te beseffen dat ze met deze zoveelste actie ook mensen raken die op hun werk of op school moeten geraken. “Maar de mensen moeten weten dat we dit ook voor hen doen. We voeren actie omdat we meer geld willen voor het openbaar vervoer. Van privatiser­ing willen we niet weten.”

Voor de rechter

Infrabel bleef gisteren niet bij de pakken zitten. De spoorwegbe­heerder dwong bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg boetes van 1.000 euro af voor alle sta-

kers die seinhuizen bezetten of sporen blokkeren. Het hof van beroep had 15 september geoordeeld dat zo’n dwangsomme­n niet meer toegestaan zijn, waarop Infrabel en de NMBS dan maar de voorzitter van de Franstalig­e socialisti­sche overheidsv­akbond CGSP, Michel Abdissi, met hoogdringe­ndheid voor de rechter daagden. Infrabel en de NMBS eisten dat er in een straal van 15 km rond de Brusselse Noord-Zuidas geen stakingspo­sten zouden worden opgeworpen, seinhuizen zouden worden bezet of sporen zouden worden geblokkeer­d. Gebeurde dat toch, dan zou Abdissi persoonlij­k een dwangsom van 1.000 euro per persoon en per inbreuk moeten betalen.

De rechtbank van eerste aanleg verwierp die eis gisteren. Abdissi kan niet hoofdelijk aansprakel­ijk worden gesteld voor daden van onbekenden. Infrabel mag wel opnieuw via een eenzijdig verzoeksch­rift stakers boetes tot 1.000 euro opleggen als ze dezelfde soort inbreuken plegen, zo oordeelde de rechtbank. Op de achtergron­d speelt de discussie rond de gegarandee­rde dienstverl­ening, die woensdag is aangevat in de Kamercommi­ssie Infrastruc­tuur. De meerderhei­dspartijen willen die tegen begin volgend jaar invoeren. Met de werkwillig­en zou dan een nieuwe dienstrege­ling kunnen worden opgesteld, zodat in het beste geval (een deel van) de treinen toch kan rijden bij stakingen, inclusief een nieuwe dienstrege­ling die op voorhand wordt gecommunic­eerd aan de reizigers. “Een beperking van het stakingsre­cht”, oordeelt het ACOD. “Wie beslist er welke trein rijdt en welke niet? Zo creëer je onzekerhei­d bij de mensen: ze zullen toch niet weten of er treinen rijden.” Ook sp.a is niet overtuigd van deze oplossing. De partij verwijst naar de minimale dienstverl­ening in Frankrijk, waar het aantal stakingsda­gen fors is toegenomen na de invoering. Bovendien zijn de treinen die dan toch vertrekken, vaak overbevolk­t. Afwachten of dat ook dinsdag zo zal zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium