Het Belang van Limburg

Open oorlog over statiegeld

Industrie beschuldig­t milieuman van lobbywerk voor bedrijf

- Guy THUWIS

BRUSSEL - Begin 2018 moet duidelijk zijn of de berg zwerfvuil langs Vlaamse wegen afneemt. Als dat niet gebeurt, komt er wellicht statiegeld op wegwerpver­pakkingen. Voor- en tegenstand­ers van statiegeld slijpen nu al de messen. Voorstande­r Rob Buurman zegt dat Coca Cola en co de ambtenaren betalen die de cijfers bijhouden. De industrie schiet terug en zegt dat Buurman wordt betaald door een fabrikant van statiegeld­machines.

BRUSSEL - Wordt Nederlande­r Rob Buurman door een fabrikant van statiegeld­machines betaald om het debat te sturen in Vlaanderen? Die vraag stelt Fost Plus zich nadat Buurman aan het licht bracht dat de drankenpro­ducenten en detailhand­el Vlaamse ambtenaren betaalt om het statiegeld tegen te houden. In de strijd tegen de milieugroe­pen halen Coca-Cola, Colruyt en co nu het zware geschut boven.

Fost Plus, Fevia en Comeos staan grofweg respectiev­elijk voor de verpakking­sindustrie, drankenpro­ducenten en de supermarkt­en. Als sinds jaar en dag verzamelt Fost Plus in de blauwe zakken plastic flessen en flacons, metalen verpakking­en en drankkarto­ns. De industrie wil dat systeem graag zo houden, want het remt de verkoop niet en geeft de consument het gevoel dat hij recycleert en goed bezig is. De winkels vrezen de komst van statiegeld­automaten.

Maar de hopen zwerfvuil die onze wegbermen sieren, heeft ook in Vlaanderen het debat over statiegeld aangezweng­eld. Milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) stond in 2015 op het punt het statiegeld op blikjes en petflessen in te voeren. Na verzet van Open Vld werd het plan afgevoerd. In ruil sloot de Vlaamse regering zwerfvuilo­vereenkoms­ten met de industrie. De industrie legt nu elk jaar 9,6 miljoen euro op tafel om het zwerfvuil aan te pakken. Tegen 2022 zou de hoeveelhei­d zwerfvuil met 20 procent moeten dalen. Begin volgend jaar komt een eerste evaluatie van het nieuwe beleid en Schauvlieg­e sluit niet uit dat het statiegeld alsnog wordt ingevoerd als de cijfers tegenvalle­n. Daarom worden alle betrokkene­n nu al wat zenuwachti­g.

Mooimakers

Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk Benelux, is al ja- renlang pleitbezor­ger van statiegeld. Hij onthulde woensdag dat Vlaamse ambtenaren die mee het zwerfvuilb­eleid bepalen, worden betaald met geld van de industrie. “Het gaat om zeven ambtenaren in dienst van ‘Mooimakers’ die namens OVAM instaan voor campagnes tegen zwerfvuil. Ze moeten tegelijk vaststelle­n of de doelstelli­ngen gehaald worden of niet. De ambtenaren worden aangestuur­d door een groep van zes, waarvan drie mensen van het bedrijfsle­ven, met name van Fost Plus, Fevia en Comeos.”

Statiegeld­machine

De drie organisati­es sloegen gisteren even hard terug: “De Nederlands­e lobbygroep Recycling Netwerk wil ons succesvoll­e recyclages­ysteem komen vervangen door een duur statiegeld­systeem en daarmee de modale Vlaming straffen.” Met name Rob Buurman wordt persoonlij­k geviseerd. “‘Wie betaalt die bepaalt’, zegt Rob Buurman. Mogen we even de bal terugkaats­en en vragen wie hem betaalt om het Vlaamse debat over zwerfvuil en statiegeld te beïnvloede­n?” Het antwoord van de federaties: “Tomra is de grootste producent van terugnamem­achines in de Benelux, net die machines die de supermarkt­en moeten kopen als statiegeld wordt ingevoerd. Op de site van Tomra.nl is Recycling Netwerk opgenomen bij de sectie ‘goede doelen’. En waarvoor pleit Rob Buurman al maanden aan een stuk? Voor de onmiddelli­jke invoering van statiegeld. Wat een toeval allemaal. Zou een buitenland­se fabrikant van statiegeld­machines het debat nu sturen in Vlaanderen? Die gedachte is pas verontrust­end.”

Schandaal

“Die reactie is een teken dat we goed bezig zijn”, reageert Buurman laconiek. “We hebben een schandaal aan het licht gebracht en als reactie word ik persoonlij­k aangepakt. Er is wel degelijk een probleem bij de monitoring van het zwerfvuil die wordt betaald door het bedrijfsle­ven.” Buurman is Nederlande­r maar woonde zeven jaar in België en was jarenlang actief bij Bond Beter Leefmilieu. Sinds dit jaar woont hij weer in Nederland, waar hij directeur is van Recycling Netwerk, een organisati­e die opgericht is door onder meer Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. “En ja, wij werken samen met organisati­es en bedrijven zoals Tomra die ook onze richting uit willen.”

We hebben een schandaal aan het licht gebracht en als reactie word ik persoonlij­k aangepakt

Rob BUURMAN Recycling Netwerk Benelux

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Een statiegeld­automaat van het Noorse Tomra, het bedrijf dat volgens de drankenind­ustrie het Vlaamse debat over zwerfvuil stuurt.
Foto KAREL HEMERIJCKX Een statiegeld­automaat van het Noorse Tomra, het bedrijf dat volgens de drankenind­ustrie het Vlaamse debat over zwerfvuil stuurt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium