Het Belang van Limburg

Actie en reactie

- Door Liliana Casagrande

Of het land op 10 oktober - de dag dat premier Michel het parlementa­ire jaar officieel opent - helemaal plat gaat, betwijfele­n we. Want alleen de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD staakt. De herfst wordt misschien toch niet zo heet als aangekondi­gd. Het gaat trouwens niet om een ‘staking’ verduideli­jkt ACOD, wel om een ‘reactiedag’. Een nieuw begrip. Zouden ze dat ingevoerd hebben, omdat ze zelf goed weten dat het woord ‘staken’ in combinatie met ‘trein’ als een rode lap op een stier werkt bij pendelaars? Dat er op die ‘reactie’ actie zal volgen, is logisch. Mensen zullen ziedend zijn. De tijd dat ze hun schouders ophaalden en braaf een zuurverdie­nde vakantieda­g opofferden, is voorbij.

Waarom ze staken, is niet eens zo duidelijk. Ook in rode politieke kringen weten ze het niet meer goed. Sp.a vond het niet eens de moeite om de premier hierover te interpelle­ren. Zelfs Meryame Kitir, nochtans een vrouw met een vakbondsve­rleden, zweeg. Heel vreemd, zeker na het pensioende­bat waarin socialiste­n wel van zich lieten horen. Met succes trouwens. Want die brand heeft de regering intussen wel moeten blussen. ACV was in juli snoeihard over het Zomerakkoo­rd, maar hun mensen gaan gewoon werken. “Een staking is niet de goede manier om de regering op het rechte spoor te brengen”, vindt ACV. Maar ook in eigen socialisti­sche vakbondskr­ingen is er verdeeldhe­id. ABVV doet bijvoorbee­ld al niet mee. En ACOD-onderwijs heeft al weken geleden aangekondi­gd dat ze niet staken. Ze gaan wel ‘sensibilis­eren’, maar dat is iets helemaal anders.

De ambtenaren zijn in elk geval boos om allerlei redenen waar ze bij niet-ambtenaren geen steun voor vinden. Zo zijn ze lastig omdat hun studiejare­n niet meer meetellen voor hun pensioenop­bouw. En omdat de vaste benoeming wordt afgeschaft voor nieuweling­en. Dat zijn uiteraard mooie privileges die sneuvelen, maar de tijd dat iemand nooit meer verantwoor­ding hoeft af te leggen voor wat hij wel of niet doet, is echt wel voorbij. Trouwens, erg gelukkig zien mensen met ongeschikt­e jobs er doorgaans niet uit. Die vaste benoeming kan ook een gouden kooi zijn: mensen offeren voor een beetje jobzekerhe­id vaak te veel van hun talent op. Als het even meezit, komt er vanaf volgend jaar een systeem van gegarandee­rde dienstverl­ening waarbij de treinen bij stakingen misschien - wel rijden. In elk geval moeten de werknemers op voorhand duidelijk laten weten of ze werken of niet. Maar ook dan zal het afhangen van de sleutelfun­cties als seingevers, machiniste­n en begeleider­s of de treinen wel rijden of niet. Stakingsre­cht is heilig. Maar het recht op elke dag een trein en een bus is dat ook.

Voor ambtenaren sneuvelen mooie privileges, maar de tijd dat iemand nooit meer verantwoor­ding hoeft af te leggen voor wat hij wel of niet doet, is echt wel voorbij

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium