Het Belang van Limburg

Het kinderprog­ramma waar de ouders niet klaar voor zijn

‘De Dokter Bea Show’ op Ketnet gaat geen enkel taboe over seks uit de weg

- Benjamin PRAET

BRUSSEL - Uw kind leert er dat Slongs Dievanongs graag “kort schaamhaar, maar geen kaalgescho­ren vagina” heeft. Maar ‘De Dokter Bea Show’ op Ketnet doorbreekt wel meer taboes. Negen- tot twaalfjari­gen leren er expliciet over pakweg vrijen en zelfbevred­iging. Ook bij de ouders levert dat gespreksst­of op. “Zij zijn zelf voorgelich­t met een focus op ziektes en alles wat mis kan gaan. Zo’n programma was dus hoogstnodi­g.”

Het is een programma voor kinderen, maar het zal bij de mama’s en papa’s mogelijk meer over de tongen gaan: ‘De Dokter Bea Show’. Gisteren gaf Ketnet meer uitleg over de sekslessen die actrice Eva Van der Gucht vanaf volgende vrijdag zal geven aan kindjes tussen negen en twaalf. Er wordt geen taboe uit de weg gegaan. Van het schaamhaar van Slongs Dievanongs over de jongeheer van Jani Kazaltzis tot masturbati­e en homoseksua­liteit: het komt allemaal aan bod, inclusief hier en daar expliciete beelden.

Maar een iPad waarop tien foto’s van penissen voorbij komen geswipet om te tonen dat “geen enkele gelijk is”, om 19 uur op tv, is dat de gepaste manier? “Specialist­en zijn het erover eens dat kinderen van die leeftijd hier klaar voor zijn”, zegt ontwikkeli­ngspsychol­oge Telidja Klaï. “Een open communicat­ie en expliciete informatie helpen hen in hun latere seksuele leven. Ze worden weerbaarde­r en meer gewapend tegen grensovers­chrijdend gedrag.”

Experiment­eren

In elke aflevering komt ook een panel vijftien- tot achttienja­rigen aan bod. Ze hebben het over hun eerste keer, bijvoorbee­ld: sommigen zijn nog maagd, anderen deden het al met iemand voor wie ze geen gevoelens hadden. De ene vond het heerlijk, een ander had pijn. Opmerkelij­k, want die jongeren zijn ouder dan de doelgroep. En een filmpje later zien de kijkertjes roze dildo’s netjes uitgestald op een glazen kast. “En tóch stimuleert dat kinderen niet om zelf te beginnen experiment­eren. Integendee­l: uit onderzoek blijkt dat, als de vorming goed is, kinderen later starten met seks”, aldus Wannes Magits van Sensoa. ‘De Dokter Bea Show’ sluit aan bij de leefwereld van de kinderen en de toon is humoristis­ch. Maar het programma is ook wetenschap­pelijk onderbouwd en heeft in elke aflevering een expert. Viroloog Marc Van Ranst analyseert kussen, professor Herman Tournaye van de VUB maakt fertilitei­t bevattelij­k.

Kinderen zijn daar misschien klaar voor, maar het is de vraag of dat ook voor de ouders geldt. “We merken dat het voor veel volwassene­n moeilijk is om met kinderen over seks te praten. Het cliché klopt: kinderen denken dat hun ouders geen seks meer hebben, ouders denken dat hun kinderen er nog niet klaar voor zijn. We krijgen dan ook veel vragen: ‘Oei, mijn kinderen zijn bezig met seks, is dat normaal?’ Maar natuurlijk moet ieder gezin voor zich uitmaken hoe ze dat aanpakken: laat je de kinderen alleen kijken, of kijk je samen en ga je de dialoog aan”, zegt Evelien Luts van expertisec­entrum Jong & Van Zin.

Specialist­en zijn het erover eens dat kinderen van die leeftijd hier klaar voor zijn

Telidja KLAÏ Ontwikkeli­ngspsychol­oge

“Juiste aanpak”

Dat het voor die ouders méér confronter­end wordt dan voor hun kroost – die vaak al iets oppikten op het internet – heeft volgens minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) veel te maken met de seksuele opvoeding van de vorige generaties. “De focus lag op wat kon misgaan, op ziektes. ‘Dokter Bea’ is de juiste aanpak: dingen bij naam noemen, maar kinderen geruststel­len en laten zien dat het ook leuk kan zijn.” Dat lijkt ingang te vinden: bij de VRT stond de teller gisteravon­d op slechts op één mail van een verontwaar­digde moeder.

‘De Dokter Bea Show’, vanaf 13 oktober elke vrijdag om 19 uur op Ketnet

X

 ?? FOTO VRT ?? Een hoop dildo’s uitgestald op een glazen kast? Dokter Bea kent geen taboes.
FOTO VRT Een hoop dildo’s uitgestald op een glazen kast? Dokter Bea kent geen taboes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium