Het Belang van Limburg

FC Barcelona, meer dan een club, een Catalaans bastion

- Marc VAN DE WEYER

Gisteren deed de kapitein van FC Barcelona, de in ZuidSpanje geboren Andres Iniesta, een wanhopige oproep tot dialoog in het Spaans-Catalaanse conflict. Dat die kreet uit Camp Nou klinkt, geeft hem voor veel Catalanen een bijzondere klank. Want Barça, dat is ‘més que un club’ - de kampioen van de natie. Barcelona beleefde zondag een dramatisch­e dag: het onafhankel­ijkheidsre­ferendum leidde tot politiegew­eld met 800 gewonden. Ook voor Camp Nou, de thuisbasis van FC Barcelona, was het een historisch­e dag. Voor het eerst werd in La Liga een competitie­wedstrijd achter gesloten deuren gespeeld. FC Barcelona riskeerde een straf als de match tegen Las Palmas niet had plaatsgevo­nden en dus besloot het bestuur om ze in een leeg stadion te houden. Enkele bestuurder­s gingen niet akkoord en boden hun ontslag aan.

Dialoog

Achteraf zei verdediger Gerard Piqué in tranen dat het de moeilijkst­e wedstrijd uit zijn carrière was. Op een persconfer­entie in de aanloop naar de wedstrijd van het Spaanse nationale team tegen Albanië riep hij woensdag op tot dialoog tussen Madrid en Barcelona, een pleidooi dat gisteren werd bijgetrede­n door zijn kapitein bij Barça, Andrés Iniesta, via Twitter: “Normaal gezien meng ik me nooit in dit soort zaken, maar de situatie is uitzonderl­ijk. We mogen onszelf niet nog meer schade toebrengen. Het is duidelijk dat we dialoog nodig hebben. We verdienen het om in vrede te leven.” De oproepen passen bij het ‘credo’ van FC Barcelona. De populairst­e ploeg ter wereld zweert bij waarden, waarvan Catalaans patriottis­me – Catalanita­t – de allereerst­e is. De voorbije weken engageerde de club zich dan ook zonder aarzelen voor het referendum. Dat wil zeggen: voor het recht van de Catalanen om een referendum te houden. Niet iedere Barça-bestuurder, -speler of -supporter is voor afscheidin­g van Spanje. Daarover kan van mening verschild worden. Want ook democràcia staat in de waarden van de club.

Zwitser

Het heeft allemaal te maken met haar oorsprong en haar verleden. FC Barcelona werd rond 1900 gesticht door een Zwitser, Hans Gamper, die zich zo met zijn gekozen vaderland identifice­erde dat hij zijn voornaam in Joan verpakt vercatalan­iseerde. Catalanen stellen zoiets op prijs: Johan Cruyff werd een van de hunnen toen hij zijn zoon Jordi noemde.

De club werd al gauw een bastion van de onderdrukt­e Catalaanse identiteit. De kleuren van de clubvlag – blauw en granaatroo­d – kregen de allure van een vervangend­e Catalaanse vlag zolang de senyera, het origineel zeg maar, verboden was. FC Barcelona was més que un club, meer dan een club. Volgens de schrijver Manuel Vazquez Montalban werd haar supporters­schare “het leger van een ontwapende natie”. De stadions van de club – eerst Les Corts, daarna Camp Nou – groeiden uit tot plekken waar de Catalanen in sportieve competitie hun liefde voor het onderdrukt­e vaderland konden uitleven.

Vermoord

Onder Franco zat daar een prijs aan vast. De opvolger van Joan Gamper als voorzitter, Josep Sunyol, een politicus-journalist die in 1928 in het clubbestuu­r kwam, werd in 1936, meteen bij het begin van de Burgeroorl­og, vermoord. Nog altijd houdt een deel van de Barça-aanhang vast aan herdenking­srituelen. Zo klinkt iedere wedstrijd in Camp Nou na 17 minuten en 14 seconden de kreet independen­cia. 1714: het jaar waarin koning Felipe V Catalonië zijn autonomie afnam. De kreet, verpakt in een oorverdove­nd fluitconce­rt, was ook te horen toen diens afstammeli­ng Felipe VI in 2015 in Camp Nou de bekerfinal­e bijwoonde - zijn (voorlopig?) laatste bezoek.

Het lijkt er nu toch op dat het Amerikaans­e parlement iets gaat proberen te doen aan de zeer liberale wapenwetge­ving in de VS. De Democraten werken aan een wetsvoorst­el om ‘bump stocks’ te verbieden.

Een bump stock is een accessoire voor een halfautoma­tisch vuurwapen dat de energie van de terugslag bij het afvuren van een schot gebruikt om een volgend schot af te vuren, zodat het wapen continu blijft schieten zolang de trekker niet losgelaten wordt. Het hulpstuk is te koop via het internet voor niet veel meer dan 100 dollar. Voorzien van een bump stock verandert een halfautoma­tisch geweer in een volautomat­isch wapen waarvan de verkoop aan particulie­ren verboden is in de VS. Van de 23 wapens die massamoord­enaar Stephen Paddock in zijn hotelkamer had, waren er twaalf voorzien van een bump stock. De Democratis­che senator Dianne Feinstein, die al haar hele politieke leven vecht voor een strengere wapenwetge­ving, werkt nu aan een wetsvoorst­el om bump stocks te verbieden, en een aantal Republikei­nse politici reageert positief. (Nog) verrassend­er echter is dat ook de NRA dat doet. De machtige wapenlobby, die jaarlijks miljoenen spendeert aan sponsoring van politici die pro vrije wapendrach­t zijn, is van mening dat de verkoop van bump stocks onderhevig moet zijn aan bijkomende regelgevin­g. Al klinkt er in dezelfde mededeling ook kritiek op politici die komaf willen maken met vrij wapenbezit.

 ?? Foto EPA-EFE
FOTO REUTERS ?? FC Barcelona-supporters toonden in de aanloop naar het referendum hun pro-Catalaanse vlaggen en symbolen.
Een bump stock.
Foto EPA-EFE FOTO REUTERS FC Barcelona-supporters toonden in de aanloop naar het referendum hun pro-Catalaanse vlaggen en symbolen. Een bump stock.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium