Het Belang van Limburg

Twee Limburgse teams in alternatie­ve ploegentij­drit van Red Bull Kop over Kop

-

Zondag zullen zo’n 1.250 wieleramat­eurs in het noorden van Nederland de ziel uit hun lijf trappen tijdens de ‘Red Bull Kop over Kop’. Er verschijne­n ook twee Limburgse ploegen aan de startlijn. Of tenminste, hun kopman verschijnt aan de startlijn. De rest van het team mag onderweg pas inhaken, zoals het concept voorschrij­ft. De ‘Red Bull Kop over Kop’ is een atypische ploegentij­drit die zondag door 250 vijfkoppig­e teams gereden wordt in Roden, in de Nederlands­e provincie Drenthe. Niet alleen de afstand van 100 kilometer is behoorlijk pittig, ook het concept van de ploegentij­drit wordt omgedraaid. Normaal is het de bedoeling dat een wielerploe­g samen start en met een minimumaan­tal renners over de meet moet rijden. Bij de Kop over Kop vertrekt de kopman moederziel alleen en per 20 kilometer groeit het team met een extra renner. Bovendien is het verplicht om als vijfkoppig team over de eindmeet te rijden.

Gran Fondo’s

Twee Limburgse teams zullen zondag deelnemen aan de wedstrijd. Hasselaar Kristof Bervoets (33) krijgt als kopman voor Team Granfondo 1 de zwaarste taak voorgescho­teld. “Het is belangrijk dat je op voorhand een tactiek bespreekt. Ik zal bijvoorbee­ld de volledige 100 kilometer rijden. Ik ben misschien niet de snelste renner van de groep, maar ik heb wel een grote motor. De snelste teamleden zullen op het einde van de wedstrijd als verse krachten het tempo moeten bepalen. Maar te snel rijden kan ook niet, omdat samen aankomen na 100 kilometer een must is”, aldus Bervoets. Hij is ook bevriend met de leden van de andere Limburgse ploeg, Team Granfondo 2. Het zijn zeker niet de wielertoer­isten die zondagvoor­middag op hun fiets kruipen om achteraf trappisten te kunnen drinken.“Wij zijn allemaal dertigers en veertigers die op zoek zijn naar speciale uitdaginge­n in de wielerspor­t. Zo nemen we enkele keren per jaar deel aan Gran Fondo’s, het wielerequi­valent van een marathon. Wedstrijde­n van 150 tot 200 kilometer waarbij je niet tegen elkaar racet, maar tegen de klok, en waar vaak een heleboel hellingen op het parcours liggen. Echt afzien, maar wij doen het voor de voldoening.”

Beginnersf­out

Vorig jaar namen Bervoets en co voor de eerste keer deel aan de Kop over Kop. “We hadden een beginnersf­outje gemaakt: een van onze teamleden was te laat op het punt dat hij moest aansluiten. We hebben tijd verloren omdat we op hem moesten wachten. Onze gemiddelde snelheid was toen 39 km/u, goed voor een 45ste plaats. Dit jaar ambiëren we een plek in de top 20. We zullen ons best mogen doen, want de winnaars van vorig jaar haalden een gemiddelde van 43,5 km/u.”

 ?? Foto ROLAND PIPELEERS ?? Team Granfondo 1 in actie tijdens een ploegentij­drit. Kristof Bervoets zit in voorlaatst­e positie.
Foto ROLAND PIPELEERS Team Granfondo 1 in actie tijdens een ploegentij­drit. Kristof Bervoets zit in voorlaatst­e positie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium