Het Belang van Limburg

Jobs, jobs, jobs: kassa, kassa?

- Roland Duchâtelet

Onze regering is erg trots dat er jobs bijkomen. Maar welke jobs zijn dat dan? De gebouwen van Ford Genk worden op dit ogenblik afgebroken, Opel in Antwerpen ging ervoor al dicht en Renault in Brussel werd 20 jaar geleden gesloten. Hopelijk loopt het goed af met Volvo Gent na de recente staking. Nieuwe chemische fabrieken zijn er ook niet, net zo min als productie van telecommun­icatie-apparaten. Waar zitten ze eigenlijk, die nieuwe jobs? Uit een analyse van de tewerkstel­ling in 2016 in vergelijki­ng met 2008 op de website van NP DATA blijkt dat de tewerkstel­ling in absolute aantallen een beetje gestegen is, maar per inwoner is ze verminderd: van 34,6 naar 33,9 procent van de bevolking. Het aandeel daarin van de mensen die rechtstree­ks of onrechtstr­eeks voor de overheid werken is gestegen, van 15,1 tot 15,6 procent van de bevolking. De ‘niet-publieke’ tewerkstel­ling is gedaald van 19,5 naar 18,3 procent van de bevolking.

Er zijn daarnaast 700.000 voltijdse zelfstandi­gen, van wie weinigen voor de publieke sector werken. Hun aantal is licht gestegen bij de vrije beroepen (vooral advocaten) en in de bouw. In de bouw vervangen nieuwe ondernemer­s uit het oosten van Europa werknemers van hier.

De stijging van tewerkstel­ling deed zich vooral voor in de zorgsector en het onderwijs, met jobs die gesubsidie­erd worden en dus netto geen belastinge­n opbrengen maar belastinge­n kosten. De ‘niet-publieke’ tewerkstel­ling ging achteruit: er was een grote daling in de productiev­e jobs, deels goedgemaak­t door een stijging in administra­tieve en ondersteun­ende diensten (met 32 procent of 87.000 (!) mensen). Dat laatste heeft te maken met de aangroei van regelgevin­g van de Europese, federale, regionale, provincial­e en gemeenteli­jke overheden. Bijkomende regels en controles aan de privézijde vergen extra juridische en technische specialist­en die de bedrijven tegen fouten (en boetes) beschermen. Onze maatschapp­ij blijkt in het huidige wettelijk-fiscaal kader niet meer in staat om ‘productiev­e’ jobs te creëren. Dat is geen ramp indien we stoppen om tewerkstel­ling te zien als de voornaamst­e bron van belastinge­n. Daarnaast is het belangrijk dat onze overheid de economie teruggeeft aan de privésecto­r. In het begin van vorige eeuw was het overheidsb­eslag op de economie minder dan 10 procent, nu is dat 54 procent. We zijn dus een meer dan half communisti­sch land geworden. In belangrijk­e economisch­e sectoren zoals zorg, onderwijs, evenemente­n en personenve­rvoer concurreer­t onze overheid met de privésecto­r waardoor die zich niet kan ontwikkele­n. Het probleem daarbij is dat de ‘netto belastinge­n’ wel moeten komen uit de toegevoegd­e waarde die in de privésecto­r ontstaat.

Tijd voor onze politici om te beseffen dat “jobs, jobs, jobs” een verouderde zienswijze is op de economie. Toegevoegd­e waarde, dát is belangrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium