Het Belang van Limburg

Bonden zetten druk op directie van Sappi

- Guido CLOOSTERMA­NS

De vakbonden bij de papierprod­ucent Sappi hebben de sociale vrede opgezegd. Dat heeft het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont van ACV en ABVV gisteren laten weten. “De directie probeert voortduren­d in te breken op bestaande cao’s”, zegt ABVV-secretaris Jan Staal. De bonden verwachten voor zondag een reactie. Daarna komen acties weer wat dichterbij.

LANAKEN -

Vorige week kwam de papierfabr­iek in Lanaken nog positief in het nieuws. Het bedrijf krijgt van de Vlaamse Regering een subsidie van 4 miljoen euro naar aanleiding van investerin­gen die in Lanaken goed zijn voor 150 nieuwe banen. Goed nieuws voor een bedrijf dat de voorbije jaren verschille­nde keren het onderwerp was van herstructu­reringen en saneringen. “Met de plannen die nu op tafel liggen, zijn we gewapend voor de komende jaren”, aldus bedrijfsle­ider Eric Raedts.

De vakbonden houden echter een slag onder de arm. “De 150 jobs waarvan sprake, komen er alleen als het volledige investerin­gsprogramm­a wordt uitgevoerd, maar het is verre van zeker dat dit gebeurt”, aldus ACV-secretaris Cis Sterkens. “Voorlopig gaan we dan ook uit van 100 nieuwe jobs.” Momenteel werken bij Sappi ruim 450 mensen. Het bedrijf dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert en op 14 en 15 oktober een grote opendeurda­g houdt, produceert per jaar een half miljoen ton papier, voornameli­jk voor de tijdschrif­tenmarkt.

Sociaal overleg

Inmiddels liggen vakbonden en directie op ramkoers naar aanleiding van de onderhande­lingen over een nieuwe collectiev­e arbeidsove­reenkomst voor dit en volgend jaar. “De directie blijft lang verworven rechten in vraag stellen”, aldus Jan Staal van het ABVV. “Onder meer met de afbouw van eindeloopb­aanregelin­gen. Zelfs na drie weken onderhande­len is Sappi nog steeds niet bereid om de pogingen te staken bestaande afspraken te veranderen. Vooral werknemers ouder dan 50 voelen zich miskend.” ACV-secretaris Cis Sterkens verwijt de directie bovendien dat nooit echt werk werd gemaakt van werkbaar werk voor oudere werknemers, die door het optrekken van de pensioenle­eftijd langer aan de slag moeten blijven. Eerder deze week verspreidd­en beide vakbonden een pamflet waarin ze hun grieven kenbaar maken. De afbeelding van een citroen op het pamflet liet weinig aan de verbeeldin­g over. “Na drie dagen heeft de directie nog steeds niets van zich laten horen”, aldus Staal. “Er rest ons dus alleen het opzeggen van de sociale vrede. Dat wil zeggen dat de directie tot 8 oktober tijd heeft om te reageren.”

Verrast

Fabrieksdi­recteur Eric Raedts reageerde gisteren verrast op het opzeggen van de sociale vrede. “Wij reageren nooit op pamfletten”, aldus Raedts. “Wij gebruiken daartoe de geëigende overlegkan­alen.” Raedts is ook verrast door de timing. “We zijn immers nog altijd aan het onderhande­len, er was trouwens al een volgende datum vastgelegd”, aldus de bedrijfsle­ider die alsnog hoopt op een onderhande­ld akkoord.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Zelfs na drie weken is Sappi nog niet bereid om bestaande afspraken niet te veranderen. Oudere werknemers voelen zich miskend”, aldus de vakbonden.
FOTO TOM PALMAERS “Zelfs na drie weken is Sappi nog niet bereid om bestaande afspraken niet te veranderen. Oudere werknemers voelen zich miskend”, aldus de vakbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium