Het Belang van Limburg

“Voerens landschap gaat naar de knoppen”

- Mark VAN LUYK

De Voerstreek stond met stip op 1 in een onderzoek uit 2014 naar landschapp­elijke aantrekkel­ijkheid in Vlaanderen. Maar het typische landschap dat Voeren zo uniek maakt, wordt volgens de onderzoeke­rs van de Vlaamse instelling­en INBO, ILVO en VITO bedreigd door de schaalverg­roting in de landbouw. “Het bocageland­schap van Voeren met weides, haagjes en hekjes is meer dan honderd jaar geleden ontstaan door menselijke interventi­e. Een paar honderd jaar geleden was Voeren een andere streek met veel graanteelt en akkerbouw, maar door de komst van lokale melkveehou­derijen zijn de weides ontstaan die nu ook zo in trek zijn bij toeristen”, zegt Erwin Wauters van het ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijon­derzoek.

Familiale bedrijven

“Maar de traditione­le melkveehou­derij op basis van gras, die in Voeren nog sterk aanwezig is, staat onder druk van internatio­nale concurrent­ie. Melkboeren in de rest van Vlaanderen en Nederland schakelen over naar intensieve­re landbouw met grotere kuddes. Die dieren blijven vaker op stal en zo moeten graslanden plaats ruimen voor maïsvelden. In Voeren is er een andere evolutie: lokale, familiale bedrijven doen niet mee aan dat proces omdat ze die weg niet kunnen of willen bewandelen.” De gronden worden ingenomen door grote landbouwbe­drijven, soms van over de grens, met minder verbondenh­eid met de streek. In 1980 kwamen alle landbouwer­s nog uit Voeren zelf. Nu is nog twee derde van de landbouwgr­ond in gebruik door lokale boeren. “Die nieuwe landbouwer­s ploegen weilanden om tot akkers. Haagjes, heggen, beekjes en hekken verdwijnen om de akker te rationalis­eren en zo verdwijnt ook het door toeristen geliefde pittoreske karakter van de Voerstreek. Op dit moment is het nog niet rampzalig, maar aan dit tempo zal het typische landschap over tientallen jaren verdwenen zijn.”

Eet Voerens

Dat zou niet alleen slecht nieuws zijn voor de toeristisc­he sector, maar ook voor het klimaat. “Koeien zorgen weliswaar ook voor milieuprob­lemen - ze stoten veel methaan uit - maar ecologisch­e graslanden nemen veel koolstof op, wat dan weer goed is tegen de klimaatsve­randering en voor de biodiversi­teit van het akkerland. Bovendien zijn akkers erosiegevo­eliger dan weilanden. Dat kan in een streek als Voeren, met veel hellingen, zorgen voor extra modderstro­men.” De onderzoeke­rs reiken ook twee oplossinge­n aan. “De overheid moet ervoor zorgen dat die familiebed­rijven minder administra­tieve zorgen hebben. Daarnaast heeft Voeren nood aan een alternatie­ve voedselket­en waardoor de lokale bedrijven niet meer in concurrent­ie staan met die geglobalis­eerde producten. Dat kan door een eigen label te creëren waarbij de link wordt gelegd met het Voerens landschap. Wie Voerens eet, redt het landschap. In de Alpenregio is men er zo in geslaagd om lokale bedrijven en het landschap in stand te houden.”

Achterpoor­tjes

“Als we niets doen, gaat het landschap naar de knoppen”, zegt ook burgemeest­er van Voeren Huub Broers. “Als overheid hebben we al een vergunning opgelegd om bepaalde weilanden te scheuren of te frezen en ook gaan we kleine landschaps­elementen als hoogstambo­men en heggen beschermen. We moeten wel, want Voeren teert op de schoonheid van het landschap. Helaas zijn er veel achterpoor­tjes in de wetgeving, waardoor het grasland toch verdwijnt. We gaan ook met de boeren samenzitte­n om een eigen label te ontwikkele­n, want we hebben genoeg unieke producten. Om maar één voorbeeld te noemen: onze wijnen winnen belangrijk­e prijzen in het buitenland.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Het typisch Voerens landschap met weides, haagjes en beekjes dreigt te verdwijnen.
Foto KAREL HEMERIJCKX Het typisch Voerens landschap met weides, haagjes en beekjes dreigt te verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium