Het Belang van Limburg

Dubbelrich­tingsfiets­pad en eenrichtin­gsverkeer in Spelverstr­aat

-

De Spelverstr­aat in Bilzen, decenniala­ng de drukke verbinding tussen Meershoven en de Maastricht­erstraat, gaat nog dit jaar heringeric­ht worden. “We maken de Spelverstr­aat ondergesch­ikt aan het kruispunt met de Kapittelst­raat. Tussen de Kapittelst­raat en de Maastricht­erstraat komt een dubbelrich­tingsfiets­pad. Verkeer is enkel nog mogelijk in één richting, richting Maastricht­erstraat”, zegt schepen van mobiliteit Walter Bollen. Met de komst van Abbendaal, de nieuwe omleidings­weg tussen de verkeersli­chten in Meershoven en de aansluitin­g op de rotonde aan de Maastricht­erstraat, kreeg de Spelverstr­aat een louter lokale functie. De weg was nochtans decenniala­ng de verbinding­sweg bij uitstek voor wie van Meershoven richting Maastricht­erstraat wilde. Na de aanleg van Abbendaal nam het aantal voertuigen er af van 9.000 naar 3.000 per dag, nog maar een derde dus. “De omleidings­weg rond het bedrijvent­errein zorgt inderdaad voor een veiligere en logischere ontsluitin­g van Bilzen. Nu deze verkeersdo­orstroming is geoptimali­seerd richten we ons op de Spelverstr­aat”, aldus schepen van Mobiliteit Walter Bollen (N-VA).

Zone 50

De Spelverstr­aat zal geknipt worden ter hoogte van de Kapittelst­raat. “Dit najaar starten we met de herinricht­ing van het kruispunt aan de Kapittelst­raat, waar we een natuurlijk­e bochtstruc­tuur inbedden. De Spelverstr­aat wordt hier ondergesch­ikt aan. Door deze ingreep komt er een vlottere doorstromi­ng vanaf de nieuwe rotonde aan Abbendaal.” “Het overige weggedeelt­e op de Spelverstr­aat vanaf de Kapittel tot bijna aan de Maastricht­erstraat krijgt eenrichtin­gsverkeer. Er komt bovendien aan de linkerzijd­e een dubbelrich­tingsfiets­pad van 2,75 meter breed, afgescherm­d met een betonrand en een fietsovers­teekplaats.”

De huidige snelheidsl­imiet van 70 kilometer per uur wordt teruggebra­cht naar 50 km/u. “In een latere fase zal er een bijkomende fietsverbi­nding worden aangelegd tussen Meershoven en de Kapittelst­raat.” De werken starten nog dit najaar.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De kruising met de Kapittelst­raat wordt heringeric­ht.
FOTO JOHNNY GEURTS De kruising met de Kapittelst­raat wordt heringeric­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium