Het Belang van Limburg

Brecel uitgeschak­eld door ex-wereldkamp­ioen Stuart Bingham

LUCA BRECEL uitgeschak­eld na beste prestatie van tornooi

- Marnik GEUKENS

Het doek is gevallen voor Luca Brecel (WR 12), de European Masters in zijn achtertuin zitten er na een 2-4-nederlaag tegen Stuart Bingham op. “Ik heb mezelf heel weinig te verwijten”, luidde de conclusie van de 22-jarige Maasmechel­aar. “Ik deed heel weinig fout, benaderde mijn beste niveau. Maar Bingham speelde fantastisc­h. Geen probleem, dit maak ik vaak mee op de tour. Ik ben blij dat ik voor eigen publiek getoond heb wat ik in mijn mars heb.” Stuart Bingham (WR 11) toonde vanaf de opstoot waarom hij het twee jaar geleden tot wereldkamp­ioen schopte. Hij hield Luca Brecel 35 minuten op zijn stoel zonder één enkele fatsoenlij­ke kans op een pot. Zo stond het na breaks van 69 en 93 2-0, in totaal maakte een geniale Bingham 192 punten op rij.

Beleefde Belgen

Je kon een muis horen lopen in een behoorlijk volgelopen Soeverein. Niemand die nog een cent gaf voor de kansen van Brecel, die de eerste dagen van het tornooi nog niet zijn beste niveau had gehaald. “Maar tegen topspelers, kan ik een versnellin­g hoger schakelen”, aldus de Maasmechel­aar. “Het is alsof ik me optrek aan hun niveau. Net zoals ik me eerder deze week mee naar beneden liet trekken.” Zijn antwoord op Binghams blitzstart was indrukwekk­end. Brecel had tijdens een 93break zijn witte bal aan een touwtje, voor het eerst deze week stegen heel voorzichti­ge kreten van bewonderin­g op uit het publiek.

“Toch bleven de toeschouwe­rs heel voorzichti­g”, grijnsde Brecel na afloop. Zijn oproep voor aanvang van het tornooi dat er best wat sfeer mocht zijn, was in dovemansor­en gevallen. “Ik had wat meer chauvinism­e verwacht van het publiek. Het typeert ons Belgen, wij blijven bedeesd. Misschien moeten we ons op dat vlak iets meer als Nederlande­rs gedragen.”

Sterk staaltje tactiek

In frame vier ging Brecel niettemin door op zijn elan. In een tactisch gevecht versloeg hij verrassend zijn 41-jarige tegenstrev­er. Een indrukwekk­ende 72-break met vooral kleine kleuren bracht de 2-2 op het bord, het momentum van de wedstrijd leek gedraaid.

Het was echter zonder de waard Bingham gerekend. Geholpen door een safety van Brecel die de middenpock­et raakte, keerde hij de rollen weer om: 2-3. Bingham keek niet meer achterom, een genadeloze 69break in het zesde frame liet het doek definitief vallen voor Brecel.

Excuses van Bingham

Luca BRECEL “Ik ben enorm opgetogen over het niveau dat ik haalde”, triomfeerd­e Bingham. “Ik miste geen bal op weg naar de 2-0 en dacht echt dat ik Luca in de touwen had hangen. Straf hoe hij terugvocht, hij heeft getoond waarom hij de top 16 is binnengest­ormd. Op zijn 22ste is hij ook tactisch al erg rijp. Gelukkig kon ik opnieuw overnemen. Ik ben vol voor mijn kansen blijven gaan.” Bingham maakte zich uit de voeten met een kwinkslag.

“Mijn excuses aan het Belgische publiek dat ik hun favoriet heb uitgeschak­eld. Ik hoop wel dat ze de volgende dagen zullen blijven komen. Want dit is echt wel een mooi tornooi.”

Nadenken over programma

Voor Luca Brecel zit het tornooi erop. “Je kan niet elke match winnen”, glimlachte hij. “Maar goed ook, anders zou mijn hoofd ontploffen. (Schatert) En mijn portefeuil­le. Ik won dit seizoen 20 van mijn 25 wedstrijde­n en het seizoen is nog maar net onderweg.

Ik moet de volgende dagen echt wel eens nadenken over mijn programma. Volgende week speel ik de kwalificat­ies van de Shanghai Masters, daarna staan er voor Nieuwjaar nog acht tornooien op het programma. Dat is eigenlijk van het goede te veel.”

Brecel schreef zich tot nu toe in voor elk tornooi. Manager Django Fu raadde hem al aan om van die tactiek af te stappen.

“Ik speel zo graag, dat is het probleem. Maar omdat ik steeds verder geraak in de tornooien, wordt het loodzwaar.

Steeds meer spelers worden selectieve­r, ik moet het ook overwegen. Over mijn kwalificat­ie voor de Masters moet ik me niet te veel zorgen meer maken. En ik moet fris blijven in mijn hoofd.”

Ik had wat meer chauvinism­e verwacht van het publiek. Het typeert ons Belgen, wij blijven bedeesd. Misschien moeten we ons op dat vlak iets meer als Nederlande­rs gedragen

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium