Het Belang van Limburg

“EK was een goed leerproces”

Ferre Vanderhoyd­onck (16) neemt vliegende start met Miners Beringen

- Raf COMANS

In tweede landelijke B is het uitkijken naar de derby Miners BeringenNi­euwerkerke­n. De jonge bezoekers doen het als nieuweling in de reeks uitstekend met drie overwinnin­gen in vijf wedstrijde­n. Ook de Miners hebben een vliegende start genomen. “Tot nu toe is het een heel goed seizoen”, stelt Ferre Vanderhoyd­onck. “We hebben vier van de vijf wedstrijde­n gewonnen. De sfeer in de ploeg is heel goed. We spelen heel vrij, alles lukt, iedereen scoort, de passen komen aan en de defense klopt. We zijn echt heel goed bezig. Het verschil met vorig jaar - toen we tot op de slotdag moesten knokken voor het behoud - is, denk ik, dat we een iets hechtere band hebben. Dat straalt af op ons spel”, zegt de tweemeterm­an uit Zolder.

Je kwam eind augustus goed gerodeerd uit het EK U16 in Sofia bij de groep aansluiten. Hoe ervaar je zo een EK?

Vanderhoyd­onck: “Fantastisc­h gewoon! Op je zestiende een Europees kampioensc­hap mee kunnen maken, is iets onvergetel­ijks. Je weet ook nooit of het misschien de enige keer is dat je zoiets mag meemaken. Ik heb er echt van genoten. Ik heb niet het beste EK gespeeld, maar het is een leerproces. Hopelijk kan ik volgend jaar opnieuw mijn selectie afdwingen.”

Je mag dan niet tevreden zijn, je mocht wel telkens starten.

“Dat klopt. Het was in die periode heel warm in Bulgarije. De omstandigh­eden waren niet optimaal. Het was dus wennen. Maar naar het einde van het EK toe liep het goed en heb ik mijn eigen spel kunnen spelen. Dan heb ik toch kunnen tonen wat ik kan.”

Heb je in Sofia ook een beetje je plaats bij de A-ploeg van de Miners veroverd?

“Vorig jaar was al gezegd dat ik sowieso bij de eerste ploeg zou gaan spelen, in combinatie met de juniors. Het EK zit daar dus voor niks tussen. Ik moet mezelf, net als alle andere spelers, elk training opnieuw bewijzen om op die manier meer speelminut­en te krijgen.”

Je bent pas zestien, maar je voelt je blijkbaar in je sas in tweede landelijke?

“Ik krijg veel minuten en kansen. Als ik al eens een wedstrijd minder speel, kan ik mij uitleven en dingen uitprobere­n bij de U21. Zaken die bij de A-ploeg misschien nog niet meteen lukken, omdat het er fysieker aan toe gaat. Iets waar ik nog aan moet werken. Dat komt nog wel.”

Nieuwerker­ken dan dit weekend. Een aantal spelers ken je van bij de Lotto Academy?

“Er zijn er een paar ja. Nieuwerker­ken is een heel jonge ploeg, goede shotters ook. Er is niet één speler, die er bovenuit steekt. Het is een ploeg die heel goed samen speelt. We mogen hen zeker niet onderschat­ten. Het is niet omdat ze jong zijn en minder fysiek, dat ze makkelijk te kloppen zijn.”

X

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ferre Vanderhoyd­onck: “Op je zestiende een EK mogen meemaken, is fantastisc­h.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ferre Vanderhoyd­onck: “Op je zestiende een EK mogen meemaken, is fantastisc­h.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium