Het Belang van Limburg

“Opnieuw plezier in sport”

DIEPENBEEK­SE SHANA VANHAEN IS NIEUW GEZICHT BIJ DE BELGIAN BULLETS

- Jürgen SCHROOTEN

Over 125 dagen worden in Pyeongchan­g de Winterspel­en op gang geschoten. Met allicht de grootste Belgische delegatie sleeërs ooit. Daarbij mogelijk drie Limburgse meisjes. Skeletoni Kim Meylemans (21, Neeroetere­n) is een certitude. Nel Paulissen (21, Herk-de-Stad) en Shana Vanhaen (24, Diepenbeek), nieuwkomer in de selectie, moeten knokken voor een plekje als remster bij de Belgian Bullets.

Achttien jaar lang stond haar leven in het teken van de atletiek. Maar een nierfalen, gevolgd door een moeilijke winter zette Shana Vanhaen aan het denken. “Ik ben héél competitie­f, maar boekte geen vooruitgan­g meer”, vertelt de 100 en 200 meter-loopster. “Ik had er dan ook echt genoeg van. Ik wou weer gaan dansen, zoals vroeger als kind.”

Maar haar coach Fernando Oliva, die ook de Belgian Bullets begeleidt, kwam met een ander idee op de proppen. “Hij wou me niet loslaten. Je zit nog lang niet aan de top van je kunnen, herhaalde hij steeds. Maar in mijn hoofd had ik het atletiek-hoofdstuk al afgesloten. Waarom probeer je bobslee niet eens? stelde hij voor.”

170 kilo

Zo gezegd, zo gedaan. In juli legde Vanhaen succesvol haar eerste tests af. “Ik was meteen verkocht. Pure explosivit­eit, kracht, korte spurt: dat is echt mijn ding”, vertelt ze. Vorige maand trok ze met de Belgian Bullets naar Letland voor een eerste stage, waar er aan de starts werd gewerkt. “Van een tartan- naar een ijspiste: dat is toch wel een heel verschil”, zegt de Diepenbeek­se. “De eerste dagen was het dan ook even zoeken, maar daarna liep het allemaal los. Mijn grootste werkpunt zijn de eerste drie stappen. Want geloof me, het is niet zo evident om eventjes zo’n bob van 170 kilo vooruit te duwen (lacht). Weet je, atletiek was op een bepaald moment een beetje een sleur geworden. Dankzij bobslee heb ik opnieuw plezier in sport.”

Eerste afdaling

Shana maakte snel progressie. Zo snel zelfs dat ze al heel dicht bij een plekje voor de Wereldbeke­r staat. (die op 9 november in Lake Placid start). De selectie voor die Wereldbeke­r zal later deze maand bekendgema­akt worden tijdens een stage in het Letse Sigulda. “Daar zal ik ook mijn eerste echte afdaling doen”, aldus Vanhaen. “Tot nog toe ben ik alleen nog maar met een zomerbob naar beneden gegaan. Niet op ijs en slechts tegen 90 km/u. Dat is toch niet helemaal hetzelfde hé.”

Vier van de zes remsters mogen mee naar de eerste WB-manches in Amerika en Canada. “Natuurlijk hoop ik dat ik erbij ben”, zegt Shana. “Dat zou heel goed zijn voor mijn leerproces. De Winterspel­en? Goh, misschien mogen dan slechts drie remsters mee. Dat wordt dus een nóg zwaardere opgave.”

 ?? Foto DIRK VAN DE VELDE ?? De drie Limburgse meisjes die naar de Winterspel­en willen (vlnr): Kim Meylemans, Nel Paulissen en nieuwkomer Shana Vanhaen.
Foto DIRK VAN DE VELDE De drie Limburgse meisjes die naar de Winterspel­en willen (vlnr): Kim Meylemans, Nel Paulissen en nieuwkomer Shana Vanhaen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium