Het Belang van Limburg

N-VA trekt financieri­ng centrumver­nieuwing in twijfel, burgemeest­er weerlegt

- Eddy VANDOREN

Oppositiep­artij N-VA vraagt maandag op de gemeentera­ad de stopzettin­g van ‘Het kloppend hart van Riemst’, de prestigieu­ze centrumver­nieuwing in de gemeente. “Het project is financieel niet haalbaar”, zegt Jan Peumans. “Peumans spreekt voor zijn beurt”, repliceert burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “We zitten immers nog in de onderzoeks­fase.”

‘Het kloppend hart van Riemst’: onder die vlag stelde de CD&V-meerderhei­d in Riemst haar paradepaar­dje voor, zowat halverwege deze bestuurspe­riode. Uitgangspu­nt is de ontwikkeli­ng van een nieuw centrum achter het gemeentehu­is, tussen de Maastricht­ersteenweg en de Klein Lafeltstra­at, waarbij woongelege­nheden, detailhand­el en administra­tieve diensten rond een centraal plein samengebra­cht worden. Begin dit jaar werd het project definitief gelanceerd met een aftoetsing bij mogelijke kandidaat-projectont­wikkelaars.

Maar volgens N-VA zouden die niet staan te springen om het project te ontwikkele­n. ‘Het kloppend hart’ zou als een publiek-private samenwerki­ng gerealisee­rd worden, en er zouden weinig privé-investeerd­ers geïnteress­eerd zijn. Kopstuk Jan Peumans stelt aan de gemeentera­ad van maandag dan ook voor om het project onmiddelli­jk stop te zetten.

“De meerwaarde ervan heb ik nooit begrepen”, zegt Peumans. “Laat dorpen toch dorpen zijn. Wij vernemen langs meerdere kanalen dat dit project niet alleen slecht is voor de Riemstse dorpen, maar ook financieel onhaalbaar is. Ik zal op de gemeentera­ad maandag dan ook voor de onmiddelli­jke stopzettin­g van dit project pleiten.”

De verenigde oppositie – in Riemst is dat N-VA, Open Vld en sp.a/Groen – was al van bij de voorstelli­ng van ‘Het kloppend hart’ gekant tegen het project. De andere oppositiep­artijen steunen Peumans dan ook in zijn voornemen tot stopzettin­g. “De burgemeest­er spreekt graag over ‘een kloppend hart voor Riemst’, maar als dit project gerealisee­rd wordt hebben de dorpen én onze gemeentefi­nanciën nood aan reanimatie”, zegt Steven Coenegrach­ts (Open Vld).

Onderzoek

“Jan Peumans spreekt voor zijn beurt”, reageert Vos. “In 2015, bij de voorbereid­ing van het project, hebben verschille­nde experten de juridische, stedenbouw­kundige én financiële haalbaarhe­id ervan onderzocht. Op basis van deze voorbereid­ing keurde de gemeentera­ad in mei van dit jaar een haalbaarhe­idsstudie goed, en vervolgens ook een marktbevra­ging. Op basis van al deze resultaten is nu de onderzoeks­fase lopende, waarbij de haalbaarhe­id getoetst wordt. Pas daarna kunnen we beslissen of het project er komt of niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium