Het Belang van Limburg

“Samen geschieden­is geschreven”

-

Met de verhuis naar de nieuwe ziekenhuis­campus in Maaseik, sloot ook de verloskame­r van het Breese ‘moederhuis’ langs de Rode Kruislaan haar deuren. Het gebouw zal plaatsmake­n voor de nieuwbouw van het Medisch Centrum Huisartsen. Met een ontmoeting tussen de eerste en laatste boreling, werd een stukje Breese historie afgerond. Toen Marie-Josée Witters uit Beek vernam dat de afdeling maternitei­t in Bree ging sluiten, werd ze een beetje emotioneel. “Ik was de eerste baby die op 20 september 1954 in het Breese moederhuis geboren werd”, vertelt ze. “Mijn moeder Anna Symons, die tien jaar geleden overleed, was dus de eerste mama die in de nieuwbouw moest bevallen. De receptie voor de inhuldigin­g was nog maar net voorbij toen ze al ‘in arbeid’ was.”

Vlak voor de verhuis naar Maaseik werd Ferian Sticchi als laatste baby in het Breese moederhuis geboren. Marie-Josée wou hem graag persoonlij­k in haar armen houden. “Ik bracht een cadeautje mee en las een zelfgeschr­even versje voor. Dat was best een aangrijpen­d moment, want Ferian en ik zijn op een bepaalde manier twee mijlpalen. We bakenen een periode vol grote vreugde - en af en toe ook verdriet - definitief af”, aldus Marie-Josée. Papa Jurgen Sticchi en mama Michelle Kenis hoopten nog in Bree te bevallen. “Het feit dat we de laatste ‘Breese’ ouders zijn, maakt het toch wel speciaal”, klinkt het. Tijdens het bezoek blikte kinderarts Guido Hoedemaker­s terug op enkele speciale gebeurteni­ssen in Bree. “We hebben daar twee drielingen op de wereld gezet, enkele mama’s bevielen in de lift en we deden zelfs een bevalling onder de brug van het kanaal. Voorbije zomer beviel er nog een mama op het grasperkje naast de parkeerpla­ats. In de begintijd zetten we hier zo’n 1.200 baby’s per jaar op de wereld. De laatste jaren waren dat er ongeveer 600. En nu begint er dus een nieuw tijdperk in Maaseik.”

 ?? FOTO PABR ?? Een historisch­e kraamvisit­e in de nieuwe campus in Maaseik, waar de eerste en laatste boreling uit Bree elkaar ontmoeten.
FOTO PABR Een historisch­e kraamvisit­e in de nieuwe campus in Maaseik, waar de eerste en laatste boreling uit Bree elkaar ontmoeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium