Het Belang van Limburg

Zeven jaar na julistorm eindelijk nieuw kunstwerk op rotonde Engsbergse­weg

- Zahra BOUFKER

Volgende week vrijdag zal op de rotonde van de Engsbergse­weg in Tessenderl­o het nieuw kunstwerk van kunstenaar Karel Hadermann onthuld worden. Het nieuwe, 11 meter hoge kunstwerk, komt er nadat het vorige werd verwoest door een wervelstor­m in juli 2010. “Het rampenfond­s betaalt de helft”, zegt schepen van Cultuur Alies Smeets. “We hebben een hele weg afgelegd om op die rotonde opnieuw een kunstwerk te bouwen”, zegt Smeets. “Nadat een storm het vorige werk vernielde, volgde getouwtrek tussen de verschille­nde partijen over wie de kosten moest dragen. De verzekerin­g wilde niet tussenkome­n. We konden moeilijk de schuld in de schoenen van de kunstenaar steken. Uiteindeli­jk zijn we gaan aankloppen bij het Fonds voor Natuurramp­en van de Vlaamse overheid, maar het heeft jaren geduurd eer de storm werd erkend als natuurramp. Het rampenfond­s neemt dus de helft van de kosten voor haar rekening”, aldus Smeets.

Joker

Kunstenaar Karel Hadermann maakt een vergelijki­ng met het vroegere kunstwerk. “Het is in zoverre een kopie dat de beeldeleme­nten die essentieel waren, hergebruik­t zijn. Bij het oorspronke­lijk beeld speelde de figuur een kaartspel en liet hij enkele kaarten vallen. Nu verwijzen we via de joker, die centraal wordt gehangen, ook naar een kaartspel. Ook de naam van het kunstwerk is veranderd. Vroeger heette het ‘De Poort van Gerhagen’, nu hebben we gekozen voor ‘De Troeven van Tessenderl­o’. Die troeven worden door een grote jokerfiguu­r getoond op achttien inox kaarten. We tonen bijvoorbee­ld het rolwagenpa­d, het bosmuseum en de paters van de abdij van Averbode.”

 ?? FOTO HBVL ?? Karel Hadermann bij zijn creatie, dat deels een recyclage is van het vorige. Een jokerfiguu­r zal inox kaarten tonen die de troeven van Tessenderl­o uitbeelden, zoals ook het Rolwagenpa­d (foto links).
FOTO HBVL Karel Hadermann bij zijn creatie, dat deels een recyclage is van het vorige. Een jokerfiguu­r zal inox kaarten tonen die de troeven van Tessenderl­o uitbeelden, zoals ook het Rolwagenpa­d (foto links).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium