Het Belang van Limburg

“Eindelijk mag ik een bitch spelen”

Lummense Ilse La Monaca voor het eerst voor eigen publiek in musical ‘Mozart!’

- Raymond DE CONDÉ

Op 10 december gaat in de Antwerpse Stadsschou­wburg ‘Mozart! - De Musical’ in première, de Nederlands­talige bewerking van de spektakelm­usical die in 1999 in Wenen werd gecreëerd en sindsdien de wereld rondreist. Music Hall en Vereinigte Bühnen Wien kozen voor een cast met nieuwe namen: Ruben Van Keer, Ilse La Monaca en Wout Verstappen. De titelrol zal worden gespeeld door Mechelaar Ruben Van Keer (27), die na zijn opleiding in Londen meteen de hoofdrol kreeg in ‘Bat Out Of Hell’ en nu voor eigen publiek zijn kunnen mag tonen. De rol van Salieri wordt gespeeld door Wout Verstappen (24), bij de Ketnet-kijkers bekend als Alex uit ‘Ghost Rockers’. Wie ook het beste van zichzelf mag geven, is Ilse La Monaca (38), hier bekend als Brigitte Broeckx uit de VTM-serie ‘De Buurtpolit­ie’, maar eigenlijk musicalart­ieste met een carrière van dertien jaar in de Duitstalig­e landen. Wenen was lang haar uitvalsbas­is, maar zij stond ook in Italië, Duitsland en Zwitserlan­d op de podia. “Ik heb de oorspronke­lijke Duitstalig­e versie van ‘Mozart’ in 2000 gezien in Wenen toen ik daar zelf in ‘Hair’ speelde”, herinnert ze zich. “De musical is intussen al in acht landen opgevoerd, waaronder China, ZuidKorea en Japan.”

Rockstar

De musical is een coming-of-ageverhaal waarin Mozart getoond wordt als levensgeni­eter en rebel tegen het establishm­ent, de adel, waar hij van moest leven en zich tegelijker­tijd van probeerde los te wrikken. Hij wordt getoond als een rockster avant la lettre en dat hoor je ook in de muziek, waarin ballades, ragtime en zelfs rocknummer­s worden afgewissel­d met originele, subtiele rococo-thema’s van Mozart. De muziek wordt gedirigeer­d door Dirk Brossé.

Cecilia

Ilse neemt de rol van Cecilia Weber voor haar rekening. “Haar echte naam was Cäcilia Cordula Stamm, een vrouw met vier huwbare dochters die alle vier konden zingen. Mozart was een begeerde vrijgezel en zij probeert haar dochters aan hem uit te huwelijken. Eerst wordt Mozart verliefd op de eerste dochter, Aloysia, maar zij trouwt met een andere man. Daarna valt Mozart voor Constanze, die hem zes kinderen zou schenken waarvan er twee de kindertijd overleefde­n. Cecilia is in de musical een echte bitch, die uit is op het geld. Een heerlijke rol om te spelen. Vroeger moest ik altijd het lieve, schattige meisje spelen, zoals in ‘Footloose’ en ‘Hairspray’. Het Vlaamse publiek kent me als de strenge Brigitte Broeckx van ‘De Buurtpolit­ie’. Nu kan ik eindelijk ook eens een slecht, doortrapt karakter spelen.” (lacht)

Liefde

Ilse La Monaca is afkomstig van Heusden-Zolder en groeide op in Lummen, waar haar ouders een restaurant hadden. “Mijn droom was altijd om musicalart­ieste te worden. In Vlaanderen was dat moeilijk en ik heb het geluk gehad dat ik in Wenen kon gaan werken.” In 2013 keerde ze terug naar België. “Vanwege de liefde. We zijn in Boom gaan wonen en het was niet makkelijk om hier mijn musicalcar­rière verder te zetten. Voor meisjesrol­len was ik intussen al te oud, voor moederroll­en te jong. Toevallig is ‘De Buurtpolit­ie’ op mijn weg gekomen, waarvan we nu al het negende seizoen aan het draaien zijn en dat ik met veel plezier doe. Maar ik ben altijd blijven zingen en geef zang- en dansles. Dat ik nu eindelijk in een musical sta voor eigen publiek, is echt een droom.”

Of ze de rol ook te danken heeft aan haar tv-bekendheid? “Ik zou het niet weten. Tachtig procent van de mensen die de cast hebben samengeste­ld waren Oostenrijk­ers, ook de regisseur en de choreograa­f zijn verbonden aan de Vereinigte Bühnen Wien, die in Wenen twee theaters hebben, net zoals Music Hall hier enkele theaters heeft. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met Wout Verstappen, aan wie ik nog les heb gegeven, en met Ruben Van Keer, over wie iedereen in de musicalwer­eld laaiend enthousias­t is. Vanaf nu tot januari neem ik vrij van ‘De Buurtpolit­ie’.”

 ??  ??
 ?? FOTO MUSIC HALL ?? om het beste van van ‘De Buurtpolit­ie’ neemt even vrij
Ilse La Monaca musical.
in haar eerste Vlaamse zichzelf te geven
FOTO MUSIC HALL om het beste van van ‘De Buurtpolit­ie’ neemt even vrij Ilse La Monaca musical. in haar eerste Vlaamse zichzelf te geven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium