Het Belang van Limburg

Ryanairbaa­s zegt sorry en belooft zijn piloten opslag

- Kristof SIMOENS

Excuses en een karrenvrac­ht beloftes. Met die voor zijn doen hoogst ongewone geste hoopt Ryanairtop­man Michael O’Leary de plooien glad te strijken met zijn piloten. Geen dag te vroeg: in een jaar tijd zouden al 700 van de 4.200 piloten bij Ryanair vertrokken zijn, met slaande deuren. Het gevolg is bekend: Europa’s grootste luchtvaart­maatschapp­ij schrapt de komende maanden duizenden vluchten. Tot ontstelten­is van meer dan 700.000 passagiers. Michael O’Leary, was dat niet de man die enkele weken geleden nog rondbazuin­de dat zijn piloten zich niet zo moesten aanstellen? Die zich afvroeg hoe je nu in godsnaam oververmoe­id kunt zijn als je bij wet hooguit 18 uur per week mag vliegen? En die zijn piloten voor de camera’s van de verzamelde wereldpers uitdaagde om hem eens te komen uitleggen waarom zij overwerkt waren? Diezelfde O’Leary heeft nu een brief geschreven naar al zijn piloten met excuses. In de brief – die via een gunstige wind bij persbureau Reuters is beland – excuseert de flamboyant­e Ryanairbaa­s zich bij al zijn piloten, “de beste die er zijn in de sector”. Volgens O’Leary werden zijn uitspraken fout weergegeve­n en had hij het vooral over “piloten van andere maatschapp­ijen en over de vakbonden”.

Beursgrafi­ekje

Om te tonen dat het hem menens is, stelt O’Leary “aanzienlij­ke verbeterin­gen” in het vooruitzic­ht inzake “uw uurrooster, uw salaris, uw contract én uw carrièrevo­oruitzicht­en”. En dat alles “in de komende twaalf maanden”.

In de brief is sprake van een opslag tussen 5.000 en 10.000 euro per jaar en van een bonus van 6.000 tot 12.000 euro voor elke piloot die over twaalf maanden nog aan de slag is bij Ryanair.

Maar O’Leary blijft natuurlijk O’Leary. En dus voegde hij aan de brief fijntjes een beursgrafi­ek toe en wat financiële info over grote concurrent Norwegian Air Shuttle. Van de 700 piloten die het voorbije jaar Ryanair de rug toekeerden, gingen er liefst 140 aan de slag bij de Noorse lagekosten­maatschapp­ij. En de kans is groot dat er nog volgen, want Norwegian Air Shuttle. opent binnenkort een basis in Dublin, waar Ryanair thuis is. Maar Norwegian Air Shuttle zag zijn beurskoers sinds eind april halveren en O’Leary liet zich eerder al ontvallen dat Norwegian wellicht de winter niet overleeft. Whishfull thinking? Misschien. Maar destijds zei hij hetzelfde over de Britse maatschapp­ij Monarch. En die ging vorige week inderdaad op de fles.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Michael O’Leary belooft zijn piloten opslag en een bonus.
FOTO PHOTO NEWS Michael O’Leary belooft zijn piloten opslag en een bonus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium