Het Belang van Limburg

Wellens wil beter doen dan vierde plaats uit 2014

Naar Lombardije recreanten Tim Wellens troefde in aanloop Mercan’Tour Granfondo én Philippe Gilbert af tijdens

- Rob RODIERS

Sommige toprenners gooiden na het WK in Bergen de handdoek al in de ring. Anderen koersen om niet te moeten trainen. Enkelingen pakken het nog creatiever aan: zij verwerken een onofficiël­e koers in hun trainingsr­it. Tot die laatste categorie behoren Philippe Gilbert en Tim Wellens. De Truienaar won zowaar die onofficiël­e wedstrijd, de Mercan’Tour Granfondo Madone. “Maar ik kreeg de zege zeker niet op een presenteer­blaadje aangereikt”, benadrukt Wellens. “Ik heb serieuze waardes moeten trappen om te kunnen winnen van die recreanten.” Zaterdag is het in de Ronde van Lombardije echter weer ‘voor echt’. Wellens start met de ambitie om beter te doen dan in 2014. Toen eindigde hij vierde. “Ik ontsnapte in 2014 op de slotklim naar de Citta Alta in Bergamo. Het was uitgereken­d Philippe Gilbert die het kloofje op mij dichtte”, herinnert Wellens zich. “In de afdaling verraste Dan Martin iedereen waardoor ik uiteindeli­jk vrede moest nemen met een plek net naast het podium. Dit jaar rijden we in omgekeerde richting. Van Bergamo naar Como, op hetzelfde parcours als de editie van 2015. Twee jaar geleden geraakte ik samen met Michal Kwiatkowsk­i veel te vroeg voorop. Uiteindeli­jk besloten we het erop te wagen, maar dat werd geen succes. Zaterdag wil ik het anders aanpakken. Je moet geen vuurwerk van mij verwachten op de Madonna del Ghisallo, die meteen gevolgd wordt door de Muro di Sormano. Ik spaar me voor de beklimming naar Civiglio. Al zal het in de afdaling van die klim eveneens opletten geblazen zijn. Tijdens die afzink reed Nibali twee jaar geleden immers van de concurrent­ie weg.”

Indien de beslissing daar nog niet gevallen is, zal dat ongetwijfe­ld op de San Fermo della Battaglia gebeuren. “Klopt”, beaamt Wellens. “De top van die slotklim ligt op amper zes kilometer van de aankomst in Como.”

27 procent

Na 194,5 kilometer wacht dus de Muro di Sormano. De steile steeg keerde in 2013 na een afwezighei­d van bijna vijftig jaar terug in het parcours. De bijna twee kilometer lange klim stijgt gemiddeld 15,8 procent, met een duizelingw­ekkende uitschiete­r van 27 procent. Vindt Wellens zulke passages verantwoor­d? “Verantwoor­d wel, leuk is iets anders. Je kunt op geen enkel moment soepel trappen. Je moet vechten om boven te geraken. Eén ding is zeker: de Sormano staat synoniem voor enkele minuten zwaar afzien. Maar ja, we moeten erover. Iedereen gelijk voor de wet. Hoewel, ik vermoed dat de Italianen in het voordeel zullen zijn (lacht). Die zullen wellicht meer duwtjes krijgen dan de buitenland­ers. Hoe dan ook, wie een resultaat wil rijden in een monument als Lombardije moet over een stel superbenen beschikken. En op dat gebied zit het naar mijn gevoel wel snor. Dat kan ik toch afleiden uit mijn trainingen.”

Fun

Afgelopen zondag troefde de Truienaar van Lotto Soudal alle tegenstand af tijdens een granfondo die liep door het bergachtig­e hinterland van Wellens’ verblijfpl­aats Monaco.

“Een ideetje van Philippe (Gilbert, nvdr.)”, verklapt Wellens. “Hij vroeg me tijdens het WK al of ik niet samen met hem wilde deelnemen aan die tocht op en rond de Col de la Madone. Het leek me een leuk alternatie­f voor een training. Al heb ik me dat tijdens de rit wel een beetje beklaagd (lacht). Er werd echt gekoerst. Het niveau lag veel hoger dan ik had verwacht. Ik heb serieuze vermogensw­aardes moeten trappen om te kunnen winnen van die recreanten. Waardes die in de buurt kwamen van wat ik in de door mij gewonnen GP de Wallonie wegtrapte. Bovendien kregen we over een afstand van 125 kilometer 3.400 hoogtemete­rs te verwerken. Voor en na de granfondo zijn Gilbert ik denk dat hij de Madone niet à bloc is opgereden, hij eindigde zesde - en ik nog heen en terug naar Monaco gereden. Daarmee hadden we een ideale trainingsd­ag achter de rug: genoeg uren in het zadel en toch fun gehad onderweg.”

China

Tim WELLENS Daags na Lombardije staat fun opnieuw centraal voor Wellens. Dan neemt hij immers deel aan de mountainbi­kemarathon Roc d’Azur. Ditmaal niet als afsluiter van een lang seizoen want van 19 tot 24 oktober wacht nog de Tour of Guangxi, een nieuwbakke­n WorldTour-rittenkoer­s op Chinese bodem.

“De voorbije jaren wilde ik me tijdens de Roc d’Azur meten met de beste mountainbi­kers. Dat plan laat ik dit jaar varen. Ik ga geen risico’s nemen met het oog op die Chinese rittenkoer­s. Trouwens, mijn broer Yannick heeft zich maandenlan­g op de Roc d’Azur voorbereid. Vandaar dat we de tocht als duo zullen afwerken. We zullen ons tempo op elkaar afstemmen. Na een paar dagen rust reis ik vervolgens naar China. Ik heb geen idee wat dat gaat geven qua jetlag en weerssitua­tie. Maar dat ik met ambitie aan de start verschijn, lijdt geen twijfel. In tegenstell­ing tot vorig jaar heb ik mentaal geen problemen om me nog op te laden. Wat mij betreft mag het seizoen nog enkele weken duren.”

Toch gooit Wellens na Guangxi de riem er even af.

“Een week of twee blijf ik van de fiets. Hervatten doe ik door te zwemmen, lopen, fitnessen of door op de mountainbi­ke te klimmen. Wanneer ik opnieuw in competitie treed, staat nog niet vast. De ploeg wilde me graag opstellen in de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Heel even leek me dat interessan­t. Maar na een nacht bedenktijd heb ik er toch voor gepast. Voor één koers op en af naar Australië vliegen leek me wat onbezonnen.”

Voor en na de granfondo zijn Gilbert en ik nog heen en terug naar Monaco gereden. Dat was de ideale trainingsd­ag: genoeg uren in het zadel en toch fun gehad onderweg

Vincenzo Nibali Michal Kwiatkowsk­i, Rigoberto Uran Thibaut Pinot, Julian Alaphilipp­e, Fabio Aru Adam Yates, Gianni Moscon, Tim Wellens, Dan Martin Mikel Landa, Giovanni Visconti, Domenico Pozzovivo, Jakob Fuglsang, Warren Barguil

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium