Het Belang van Limburg

Bijna één op de acht Limburgers te snel tijdens flitsmarat­hon

“Zelfs op aangekondi­gde actiedag zijn bestuurder­s hardleers”

- Phillip PERGENS

Ondanks alle waarschuwi­ngen over de flitsmarat­hon van de afgelopen dagen zullen heel wat Limburgers de komende dagen toch een snelheidsb­oete in de bus krijgen. Met 3.767 overtredin­gen op 32.398 passanten duwde 12 procent of bijna één op de acht Limburgers het gaspedaal te diep in. Dertien Limburgse politiezon­es gingen dinsdag en woensdag de baan op voor de nationale actie en heel wat automobili­sten lieten zich vangen. Vooral in de zone Maasland noteren ze hoge cijfers. Een vijfde van de 3.581 bestuurder­s reed te snel. “Ik ben hierdoor niet verrast”, reageert korpschef Fred Geraerts. “Veel mensen vertrouwen nog altijd op hun oplettende oog, maar we flitsen nu al maanden met een demonteerb­are infraroodc­amera die zichzelf niet meer verraadt. Zelfs tijdens acties zoals deze noteren we daarom hoge, maar wel realistisc­he cijfers.”

De flitsmarat­hon was aangekondi­gd, maar daar trok de Limburger zich blijkbaar weinig van aan. Liefst 3.767 van de 32.398 gecontrole­erde automobili­sten duwden het gaspedaal te diep in. De politiezon­es die dinsdag en woensdag op tientallen plaatsen in de provincie een mobiele flitswagen opstelden, registreer­den bij bijna een op de acht passanten een overtredin­g. “Ik schrik niet van de cijfers”, zegt korpschef Fred Geraerts. In zijn zone Maasland vloog een op de vijf bestuurder­s op de bon, het slechtste cijfer in de provincie. Bij de vorige flitsmarat­hon midden april werd nog een op de tien geflitst. Maar toen nam slechts de helft van de zones deel. Deze keer deden dertien Limburgse korpsen mee. Zij registreer­den met hun mobiele camera’s samen 3.767 overtredin­gen. Dat is twaalf procent van de in totaal 32.398 gepasseerd­e voertuigen. Koplopers zijn de Maaslander­s. In Maaseik en Dilsen-Stokkem noteerden ze met 21 procent het hoogste cijfer van de provincie, gevolgd door de zone Lanaken-Maasmechel­en met 18 procent. “Ik schrik niet van die cijfers”, zegt korpschef Geraerts. “Zelfs op een aangekondi­gde actiedag zijn we vaak nog hardleers en denken we foutief dat we de flitsauto wel zien staan. Maar die tijd behoort definitief tot het verleden.” Wie vertrouwt op zijn arendsoog is er tegenwoord­ig dus aan voor de moeite. “We maken al maanden gebruik van een demonteerb­are infraroodc­amera. Je ziet dat toestel niet meer zitten. We kunnen het bevestigen aan anonieme en gestreepte politiewag­ens. En omdat er geen flits volgt, is het waarschuwi­ngseffect verdwenen. We laten ons daar massaal aan vangen. Zelfs wanneer de pakkans groter is”, legt Geraerts uit. De korpschef haalt het voorbeeld aan van 300 automobili­sten die in 20 minuten tijd geflitst werden. “Allemaal op een plaats waar de toegelaten snelheid recent van 70 naar 50 km/uur werd teruggesch­roefd. Een maand lang hebben we hierover gecommunic­eerd en gewaarschu­wd. Uiteindeli­jk moet je daar een snelheidsc­ontrole uitvoeren. Het probleem is dat chauffeurs de verkeersst­room volgen. Als de eerste 50 rijdt, zullen de tien achterligg­ers volgen. Maar rijdt de eerste 65, dan staat de hele rij op camera. Ze gaan niet meer op de rem, want zien geen flits. Het is natuurlijk ook zo dat vroeger de focus op hardrijder­s lag, maar door nieuwe richtlijne­n vanuit het parket werd de tolerantie­grens strenger. Wie 6 km/uur te snel rijdt krijgt een boete van 50 euro in de bus. Dat was ooit anders.”

Zware overtredin­gen

Volgens de korpschef geven de nieuwe technieken een realistisc­her beeld. “We hebben ook een registrati­ekast om na te gaan hoe snel er op bepaalde wegen gereden wordt. Pas sinds de infraroodc­amera benaderen de resultaten van de snelheidsc­ontroles de cijfers die we hiermee bundelen”, besluit Geraerts. Tijdens de gecoördine­erde actie stelde de politie her en der ook zware overtredin­gen vast. Zo onderschep­ten agenten van Kanton Borgloon een agressieve bumperklev­er die achter een vrachtwage­n reed en een bruusk inhaalmano­euvre uitvoerde zonder zijn richtingaa­nwijzer te gebruiker. Hij bleek onder invloed van drugs en in de auto lag cannabis. Op de Kanaalweg in Heusden-Zolder speelde een snelheidsd­uivel onmiddelli­jk zijn rijbewijs kwijt. Hij

Zelfs op een aangekondi­gde actiedag zijn we vaak nog hardleers en denken we dat we de flitsauto wel zien staan. Maar die tijd behoort tot het verleden

Fred GERAERTS Korpschef zone Maasland

haalde 100 km/uur in een schoolomge­ving. In Beringen betrapten motoragent­en een jonge bestuurste­r die met een auto zonder nummerplat­en reed. Het voertuig bleek niet verzekerd, noch ingeschrev­en en werd afgekeurd. De vrouw was enkel houder van een voorlopig rijbewijs. Toch reed ze rond met twee minderjari­ge passagiers. Van een begeleider was geen sprake. De auto werd in beslag genomen.

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens de politie is de pakkans tegenwoord­ig groter.
FOTO BELGA Volgens de politie is de pakkans tegenwoord­ig groter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium