Het Belang van Limburg

Uw krant vindt rubberafva­l onder kunstgrasv­elden in Hasselt en Alken

Europees Parlement wil onderzoek naar milieugevo­lgen

- Roel DAMIAANS

HASSELT/ALKEN - Ook in Hasselt en Alken zit een vervuilend­e bodemlaag van rubberafva­l onder kunstgrasv­elden. Dat stelde onze krant gisteren vast na de commotie in Nederland over milieuvero­ntreinigin­g door kunstgrasv­elden.

De onthullend­e reportage op de Nederlands­e televisie over de milieuvero­ntreinigin­g door kunstgrasv­elden zindert na tot in het Europees Parlement. Verschille­nde politici pleiten voor een dringend onderzoek naar de milieuscha­de die deze sportvelde­n kunnen veroorzake­n. In Nederland zou het gaan om 1.800 velden die mogelijk gesaneerd moeten worden. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat in Hasselt en Alken velden met een soortgelij­ke vervuilend­e bodemlaag zijn opgebouwd. De krant heeft de desbetreff­ende gemeenten een bodemonder­zoek voorgestel­d. Ook al zijn de meeste kunstgrasv­elden met Vlaams belastingg­eld aangelegd, toch is het niet eenvoudig om de technische specificat­ies van deze sportterre­inen vast te krijgen. Noch de Vlaamse minister van Sport, noch Sport Vlaanderen konden eerder deze week op onze vraag antwoorden hoeveel gesubsidie­erde kunstgrasv­elden een bodemlaag hebben waarin rubberafva­l verwerkt is. Volgens het materialen­decreet Vlarema is het sinds februari 2017 verboden om nog rubberafva­l te gebruiken in de bodemlaag onder de kunstgrasm­at. De meeste Limburgse kunstgrasv­elden zijn jonger dan die datum. Maar gisteren trokken we naar de oudere pleinen om te kijken welke bodemlaag er onder de mat ligt. Enkel bij voetbalclu­b KWS Alken en op het Stedelijk Sportcentr­um Kiewit in Hasselt – de oudste Limburgse kunstgrasv­elden – is de bodemlaag samengeste­ld met lavasteen en grove stukken gemalen autoband, en dat vormt mogelijk een milieurisi­co. In verschille­nde Nederlands­e steden zoals Amersfoort, Gouda, Purmerend en bij profclub Ajax moest de bodem onder kunstgrasv­elden al gesaneerd worden. De factuur voor dat werk kan oplopen tot 100.000 euro per veld.

Klacht

Door gemalen autobanden te verwerken in de bodemlaag logen gevaarlijk­e stoffen zoals zink, nikkel, kobalt en minerale oliën uit in de bodem en het grondwater. Recycling Netwerk Benelux deed in Nederland al aangifte van grootschal­ige milieuvero­ntreinigin­g. Deze milieulobb­ygroep becijferde dat in Nederland jaarlijks 60 kg zink per veld in de bodem trekt. Goed voor een totaal van 10 ton zink in het hele land. Enkele Europese parlements­leden wilden gisteren weten of de Europese Commissie op de hoogte was van de verontrein­iging. Ze pleiten voor een onderzoek naar de milieugevo­lgen.

Bodemonder­zoek

Deze krant heeft de gemeenten Alken en Hasselt gisterenav­ond voorgestel­d om een bodemonder­zoek – een staalname of peilboring tot in het grondwater – van de desbetreff­ende velden te doen. Dat voorstel is op dit moment in beraad. De Hasseltse schepen van Sport Habib El Ouakili (sp.a) reageert bezorgd. “Het is mijn taak om zo veel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, maar dat moet natuurlijk wel gebeuren in veilige omstandigh­eden. Ik ben persoonlij­k een grote voorstande­r van een onderzoek, want hoe meer we weten, hoe beter we eventuele maatregele­n kunnen nemen.” Ook Ingrid Loix (N-VA), schepen van Sport in Alken, zal de vraag meenemen naar het schepencol­lege.

Het is mijn taak om zo veel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, maar dat moet natuurlijk wel gebeuren in veilige omstandigh­eden

schepen Habib EL OUAKILI

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ook op Limburgse kunstgrasv­elden zijn grove stukken gemalen autoband verwerkt in de bodemlaag. Dat zou in Nederland aan de oorzaak liggen van een grootschal­ige zinkveront­reiniging.
FOTO SVEN DILLEN Ook op Limburgse kunstgrasv­elden zijn grove stukken gemalen autoband verwerkt in de bodemlaag. Dat zou in Nederland aan de oorzaak liggen van een grootschal­ige zinkveront­reiniging.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium