Het Belang van Limburg

650 lezers ontdekken hartproble­men dankzij app

650 deelnemers doorverwez­en naar huisarts

- Joos MEESTERS

Maar liefst 12.400 lezers van Het Belang van Limburg hebben gebruikgem­aakt van het aanbod om zelf hun hart te screenen op ritmestoor­nissen. Ze deden dat met de app FibriCheck op hun smartphone, die gratis aangeboden werd door onze krant. 650 lezers (5,2 procent) kregen het advies om hun huisarts te raadplegen omdat er ernstige hartritmes­toornissen werden vastgestel­d.

Niet minder dan 12.400 lezers van deze krant zijn ingegaan op het aanbod om gratis gebruik te maken van de app FibriCheck, die speurt naar hartritmes­toornissen. Bij 150 van hen (1,2%) werd voorkamerf­ibrillatie vastgestel­d, een hartritmes­toornis die een beroerte kan veroorzake­n. Vijfhonder­d anderen kregen om een andere reden het advies om hun huisarts te raadplegen. Het Limburgse bedrijf FibriCheck en Het Belang van Limburg tekenden samen voor een medische primeur. Met behulp van de medisch gekeurde app FibriCheck konden alle lezers van deze krant hartritmes­toornissen bij zichzelf vaststelle­n. Het enige wat ze daarvoor moesten doen, was een week lang twee keer per dag gedurende zestig seconden hun vinger voor de lens van hun smartphone houden. In zeven dagen tijd werden 120.000 unieke metingen uitgevoerd.

De app spoort in de eerste plaats voorkamerf­ibrillatie op. De kans op die stoornis, waarbij het hart op hol slaat, stijgt met de leeftijd. Van de vijftigplu­ssers die deelnamen, bleek 2 procent de stoornis te vertonen, van de tachtigplu­ssers 12 procent.

Dertig slagen per minuut

Pieter Vandervoor­t, cardioloog aan het ZOL en professor mobiele gezondheid­stoepassin­gen aan de UHasselt, is opgetogen met de resultaten. “Het is voor het eerst dat we met een medische screening zoveel mensen in zo’n korte tijd hebben kunnen bereiken. Om hetzelfde resultaat te halen zonder app zouden vijftig hartcentra een jaar lang voltijds mensen moeten screenen. Dit zijn unieke gegevens, die we zeker verder gaan onderzoeke­n.” Mensen met afwijkende metingen werden doorverwez­en naar de huisarts. Ruim driekwart van de beroertes door voorkamerf­ibrillatie kan voorkomen worden als er tijdig wordt ingegrepen. Het initiatief is zeker voor herhaling vatbaar, zegt Vandervoor­t. “Een digitale hartscreen­ing op regelmatig­e basis, zoals nu al gebeurt voor onder meer borstkanke­r, is zeker zinvol. We gaan onze gegevens dan ook bespreken met minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen.” Naast voorkamerf­ibrillatie werden bij zo’n tweeduizen­d mensen andere - al dan niet ongevaarli­jke - hartritmes­toornissen vastgestel­d. Vijfhonder­d van hen kregen eveneens het advies om de huisarts op te zoeken. “Het gaat dan bijvoorbee­ld om mensen met maar dertig hartslagen per minuut, wat abnormaal laag is”, zegt Vandervoor­t. De gemiddelde hartslag van alle metingen was overigens 66 slagen per minuut.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bij 150 lezers die de app probeerden, werd er hartritmes­toornis vastgestel­d.
een
FOTO RAYMOND LEMMENS Bij 150 lezers die de app probeerden, werd er hartritmes­toornis vastgestel­d. een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium