Het Belang van Limburg

Energiemin­ister Tommelein onderzoekt of water in mijngangen kan worden gebruikt voor verwarming

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) reageert op mistoestan­den in commerciël­e rusthuizen

- Liliana CASAGRANDE

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is de hele dag in de weer geweest om te reageren op de undercover­reportage van Pano van woensdagav­ond. Een journalist­e was als vrijwillig­er aan de slag gegaan in zeven commerciël­e woonzorgce­ntra en die schrijnend­e toestanden zorgden voor een storm aan verontwaar­diging. “De feiten zijn inderdaad ernstig”, geeft Vandeurzen toe. “We zijn al langer bezig met een nieuw plan voor de ouderenzor­g. Dat ligt binnenkort op tafel.” Zorgnet, een netwerk van zorginstel­lingen, vraagt een keurmerk voor rusthuizen. woonzorgce­ntra krijgen voor hun bedden twee verschille­nde soorten financieri­ng: voor gewone bejaarden en voor zwaar zorgbehoev­enden. Voor die laatste categorie krijgen ze 25 euro per dag per bewoner meer. In juli van dit jaar heeft de Vlaamse regering nog beslist om 11 miljoen euro extra te investeren voor bewoners die veel zorg nodig hebben, goed voor 200 voltijdse medewerker­s of om 1.226 plaatsen in rusthuizen om te vormen tot plaatsen voor zwaar zorgbehoev­enden. Van de bijna 80.000 plaatsen in rusthuizen, zijn er intussen bijna 46.000 erkend voor zware zorg. Maar de rest dus niet en daar knelt vooral het probleem.

Een rusthuis kan zeer weinig mensen inschakele­n en toch nog beantwoord­en aan de wettelijk norm voor personeel, hoe kan dat toch?

“Het huidige financieri­ngssysteem is bedacht in tijden dat mensen nog niet zo’n zware zorg nodig hadden toen ze naar het rusthuis gingen. We hebben dat systeem in 2014 geërfd van de federale overheid en we zijn dat aan het veranderen. Deze legislatuu­r stoppen we al 278 miljoen extra in de ouderenzor­g, waarvan 101 miljoen voor personeel. ”

Maar zit het probleem niet vooral in de commerciël­e rusthuizen die toch vooral uit zijn op winst? En die vaak in handen zijn van buitenland­se spelers?

“Wel, in de OCMW-rusthuizen wordt het eventuele tekort bijgepast door de gemeente. Voor de andere willen we meer transparan­tie over wat er met hun winst gebeurt. Het geld dat ze van ons krijgen voor zorg, moet in elk geDe val naar zorg gaan. Ook dat zit in het nieuw plan voor ouderenzor­g dat binnenkort op tafel ligt bij de Vlaamse regering. We gaan onze bevoegdhei­d gebruiken voor een nieuwe vorm van financieri­ng én ook voor een nieuwe visie op de ouderenzor­g. Het overleg met de sector loopt al zeer lang, dit is dus geen reactie op die dramatisch­e beelden van Pano. Ik werk aan een meerjarena­fspraak: transparan­tie in hun besturen, maar ook in de financieri­ng. Ze krijgen publieke middelen, ze moeten zich daar ook voor verantwoor­den.”

Sinds kort kunnen ook commerciël­e rusthuizen geld krijgen voor hun gebouwen, is dat wel zo verstandig?

“Ze kunnen die steun aanvragen net zoals alle andere soorten van woonzorgce­ntra - maar dan moeten ze zich wel aan een aantal regels houden. Die 5 euro per dag moet ook duidelijk op de factuur voor de bewoner staan, want dat geld is voor de bewoner, die moet dus 5 euro korting krijgen. Rusthuizen die de steun aanvragen mogen ook hun prijs niet zelf bepalen.”

Werkt de inspectie wel goed genoeg?

“De inspectie past de personeels­normen toe, maar die zijn dus achterhaal­d. We gaan in ons plan afspreken wat we in Vlaanderen onder goede zorg verstaan. We verwachten ook goede levenskwal­iteit en sociaal contact. We willen dat de mensen zich ook goed voelen in die woonzorgce­ntra.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium