Het Belang van Limburg

Losgeslage­n

- Door Roger Huisman

Het wordt zo zoetjes aan tijd om het 25ste amendement van de Amerikaans­e grondwet in te schakelen, zo leek gisteren The Washington Post te verzuchten. Volgens dit artikel kan de regering de president aan de kant schuiven als hij niet in staat is zijn ambt uit te oefenen. De vicepresid­ent neemt dan zijn taken in het Oval Office over. President Donald Trump bakt het tegenwoord­ig zo bruin dat een mens alleen maar kan hopen dat die noodmaatre­gel uit de Amerikaans­e grondwet eerder vandaag dan morgen wordt ingeschake­ld. Gisteren nog kondigde de regering aan dat Amerika zich per eind december dit jaar volledig terugtrekt uit de Unesco, de culturele organisati­e van de Verenigde Naties. De anti-Israëlisch­e houding van de Unesco zou hiervoor verantwoor­delijk zijn. De maatregel volgt op eerdere beslissing­en van Trump om Amerika terug te plooien op zichzelf, los van de wereld. Meteen na zijn aftreden schopte hij het in de steigers staande handelsakk­oord met een reeks Aziatische landen onderuit, in juni kondigde hij aan dat de VS uit het Klimaatver­drag van Parijs stappen en woensdag beloofde hij in het bijzijn van de Canadese premier Justin Trudeau het NAFTA-vrijhandel­sakkoord met Canada en Mexico open te breken.

Met enige goede wil zou je kunnen zeggen dat Amerika zich met dit soort spielereie­n vooral in de eigen voet schiet. Er zit echter nog veel erger aan te komen. Zo wil Trump het kernwapenv­erdrag met Iran, dat na jaren moeizaam onderhande­len in 2015 eindelijk tot stand kwam, opzeggen. In ruil voor de verlichtin­g van loodzware sancties beloofde Iran in dit akkoord de ontwikkeli­ng van kernwapens te staken. Uit alle rapporten van het Internatio­nale Atoomenerg­ieagentsch­ap, dat optreedt als waakhond, blijkt dat Teheran zich stipt aan het akkoord houdt.

Zo heeft Trump het niet begrepen. Hij put zich uit in leugens en halve waarheden om te stellen dat Iran “een snel pad naar nucleaire wapens” heeft en dat Teheran “1,7 miljard dollar in cash” heeft gekregen. Dit laatste is een verwijzing naar de miljarden die jarenlang bevroren waren op internatio­nale rekeningen - geld waarop de Iraniërs dus recht hadden. Gelukkig zit er nog een buffer tussen een beslissing van de president en een definitief oordeel dat binnen de zestig dagen door het Congres moet worden genomen. Maar nu al weegt een mogelijke koerswijzi­ng van Washington op de verhouding­en in het Midden-Oosten. In Iran zelf heeft Trump de hardliners van het regime versterkt, de kliek rond de Opperste Leider Khamenei, ten nadele van de meer gematigde groep rond de in mei herkozen Hassan Rouhani.

Trump put zich uit in leugens en halve waarheden om te stellen dat Iran “op een snel pad naar nucleaire wapens” zit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium