Het Belang van Limburg

“Dankbaar voor zoveel steun”

Parkdirect­eur van Olmense Zoo in tranen tijdens actie van sympathisa­nten

- Tommy MAES

Bezoekers, buren, vrijwillig­ers en andere sympathisa­nten voerden donderdag massaal actie aan de toegangspo­ort van de Olmense Zoo. Ze protesteer­den tegen de beslissing van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) om de dierentuin te sluiten. De uitbater van het dierenpark was erg ontroerd en kon zijn tranen niet bedwingen. “Het nieuws van de sluiting komt hard aan, ook bij alle vrijwillig­ers”, zegt Jos Tips, die gidst in het park. “Deze sluiting is onterecht. Ik kwam hier vroeger al, nog voor de huidige eigenaars de Olmense Zoo hadden overgenome­n. Ik heb de dierentuin zien evolueren. De vroegere kleine hokken hebben al vele jaren plaats gemaakt voor ruimere verblijven. Het budget is beperkt. Alles wordt betaald met de toegangsti­ckets.” “Het is erg dat een kleinschal­ig project als de Olmense Zoo zo hard wordt aangepakt”, zegt buurtbewoo­nster Annelies Guldentops. “Waarom kan er geen samenwerki­ng zijn tussen de grotere dierentuin­en en parken als de Olmense Zoo, bijvoorbee­ld rond onderzoek of kweekprogr­amma’s.”

Ook Lander Van Thielen (17) was aangedaan. “Hij heeft een verstandel­ijke beperking, en fleurde op telkens hij de wolven kon groeten”, zegt zijn moeder Patricia Noels. “Daar keek hij elke zaterdag naar uit. Het nieuws van de sluiting, valt hem erg zwaar. Hij kan het nog altijd niet vatten. We hopen natuurlijk dat de minister bijdraait.”

Drieduizen­d handtekeni­ngen

Via Facebook werd ook een petitie verspreid, die massaal werd gedeeld en onderteken­d. “In nog geen twee dagen hebben we al meer dan drieduizen­d handtekeni­ngen”, zegt initiatief­nemer Dennis Vreys. “De minister baseert zich op foute gegevens. De dieren worden hier wel goed verzorgd. Het dierenpark investeert ook al jaren in nieuwe dierenverb­lijven, zoals de tropische hal, het prachtige wandelbos voor beren en wolven en de Afrikaanse Savanne. Zelf kom ik hier vaak en ik wil dat ook mijn kinderen hier later van kunnen genieten.” Ondertusse­n gaat er ook een papieren petitie rond.

De uitbaters en medewerker­s van de Olmense Zoo kregen gisteren met een daverend applaus van de actievoerd­ers. “Parkdirect­eur Charel Verheyen reageerde heel emotioneel. “Het voelt alsof ik naar mijn eigen begrafenis moet”, zegt hij met de krop in de keel. “Niemand heeft dit gewild. Ik heb altijd het beste voorgehad met de dieren en de verzorgers. Het voelt als een mes in de rug. Ik hoop alleen dat dit dossier grondig wordt uitgespit en dat er eindelijk gerechtigh­eid geschiedt. Ben Weyts moet eens komen kijken wat hier gaande is, in plaats van een paar extremiste­n naar hier te sturen. Ik heb niets tegen controles, maar ze moeten correct gebeuren.”

Niemand heeft dit gewild. Ik heb altijd het beste voorgehad met dieren en verzorgers. Het voelt als een mes in de rug

Parkdirect­eur Charel VERHEYEN

Burgemeest­er wil overleg

“We zijn natuurlijk blij en dankbaar dat er zoveel mensen ons steunen en een hart onder de riem steken”, zegt zijn zoon Wim Verheyen. “We bestuderen nu alle mogelijkhe­den en hopen dat we nog kunnen overleggen met de minister. Het gemeentebe­stuur van Balen vraagt om een dringend overleg tussen burgemeest­er Leysen (CD&V), de minister en de directie van de Olmense Zoo.

 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ?? Bezoekers, buren, vrijwillig­ers en andere sympathisa­nten voerden donderdag actie aan de poort van de Olmense Zoo
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT Bezoekers, buren, vrijwillig­ers en andere sympathisa­nten voerden donderdag actie aan de poort van de Olmense Zoo
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium