Het Belang van Limburg

Zelfs op familiefee­st worden meisjes gediscrimi­neerd

Achterstel­ling op basis van geslacht in België dagelijkse realiteit

- Annelies ROOSE

Gelijke kansen voor jongens en meisjes, in België valt dat wel mee zeker? Dat denken we toch. Een nieuwe enquête van Plan Internatio­nal België laat echter weinig twijfel bestaan dat we in ons land veel slechter scoren dan we aannamen. “Discrimina­tie van meisjes is in België nog steeds een realiteit.” En het zit in kleine, dagelijkse dingen. Ze mogen veel minder vaak alleen uitgaan dan jongens, ze mogen veel minder vaak met alleen maar vrienden op reis dan jongens en ze worden vaker afgeremd om een bepaalde studiekeuz­e te maken dan jongens. België mag dan wel globaal heel goed scoren op het vlak van gendergeli­jkheid – op de Global Gender Gap Index van het Wereld Economisch Forum staat België op de 24ste plaats op een totaal van 144 landen – toch zijn we er nog lang niet.

Dat blijkt uit een enquête van Plan Internatio­nal België bij 500 meisjes en jongens tussen 15 en 24 jaar in ons land. Hen werd gevraagd hoe vaak ze zelf het gevoel hebben gediscrimi­neerd te worden vanwege hun geslacht. En dat blijkt dus in de kleinste hoekjes te zitten en op de onschuldig­ste momenten op te duiken. Meisjes die worden afgeraden een sportcarri­ère uit te bouwen, meisjes die vaker dan jongens worden gesommeerd om te helpen tijdens familiefee­sten, meisjes die tot in de kleinste details moeten vertellen waar ze naartoe gaan en met wie, terwijl hun broers kunnen gaan en staan waar ze willen.

“Het gebeurt allemaal, heel geregeld, en vaak zonder dat we het zelf beseffen”, zegt Wouter Stes, beleidsmed­ewerker onderwijs van Plan Internatio­nal België. “Driekwart van de ondervraag­de jongeren zei bijvoorbee­ld een positief beeld te hebben van de gelijkheid tussen jongens en meisjes in ons land. Tot één en ander concreet werd gemaakt. Dan kwam alles naar boven.”

Directrice Régine Debrabande­re noemt de resultaten zelfs

Te veel meisjes geven aan niets te ondernemen als ze met discrimina­tie worden geconfront­eerd

Wouter STES Plan internatio­nal België “schokkend en onrustwekk­end”. Toch zijn er ook positieve signalen. “We merken gelukkig dat jongeren discrimina­tie niet zomaar willen laten passeren. Ze stellen bijvoorbee­ld als oplossinge­n voor om het arbeidsrec­ht te verbeteren, op school meer lessen over dit specifieke onderwerp te geven en daders van discrimina­ties consequent­er te straffen. Dat geeft hoop. Het zal er vooral op aankomen de meisjes die de stap nog niet durven te zetten te overhalen.”

Grote wake-upcall

En dus is Plan Internatio­nal België van plan de resultaten aan te grijpen om een sensibilis­eringscamp­agne op poten te zullen zetten. “De peiling is een grote wakeupcall”, zegt Wouter Stes. “Zeker omdat ook nog eens blijkt dat vijftien procent van de getroffen meisjes aangeeft niets te ondernemen als ze met discrimina­tie worden geconfront­eerd. Dat is veel te veel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium