Het Belang van Limburg

Leuvense studenten eindigen derde in WK zonnewagen­race

-

Het Punch Powertrain Solar Team van de Leuvense ingenieurs­studenten is donderdag als derde geëindigd in de Challenger Class van de World Solar Challenge in Australië. Het Nuon Solar Team van de Universite­it van Delft won net als de vorige twee edities de race. Het zilver ging naar de Novum van de University of Michigan. De World Solar Challenge is het officieuze wereldkamp­ioenschap voor zonnewagen­s waarbij in totaal 3.021 km dient te worden afgelegd van Darwin tot Adelaide. De Punch Two legde de afstand af tegen een gemiddelde snelheid van 76,2 km/uur.

Belgen forceren doorbraak in strijd tegen huidkanker

Onderzoeke­rs aan de KU Leuven zijn een stap dichter bij een behandelin­g tegen de agressiefs­te vorm van huidkanker. Ze zijn erin geslaagd de hele ontwikkeli­ng van kwaadaardi­ge huidcellen – bekend als melanomen – te simuleren bij een muis. “Dat heeft als voordeel dat we de aandoening tot in het kleinste detail kunnen onderzoeke­n”, zegt David Nittner van het VIB-Centrum voor Kankerbiol­ogie aan de VIB-KU Leuven. “We hebben toegang tot elk stadium van de kanker. Door deze kennis kunnen artsen de kanker in een vroeg stadium herkennen, de ontwikkeli­ng opvolgen en zo nauwkeurig nagaan welk middel het best de kanker afremt of op termijn misschien zelfs kan uitroeien.” Dat wordt de volgende uitdaging: precies dat middel vinden dat de celdeling van kankercell­en kan stoppen of kwaadaardi­ge cellen kan uitschakel­en.

Moordenaar studente verkrachtt­e eerder eigen dochters

-

Patrick Vanderlind­en, de man die dinsdag in Luik de 23-jarige studente Louise Lavergne vermoordde, had al eerder in de cel gezeten voor verkrachti­ng. En toch deed de politie niks toen Lavergne klacht indiende omdat Vanderlind­en haar had lastiggeva­llen. In 2004 werd Patrick Vanderlind­en (54) veroordeel­d tot 1 jaar cel voor de verkrachti­ng van zijn stiefdocht­er. Zijn nieuwe vriendin had haar dochter aan mannen aangeboden, en ook aan Vanderlind­en. Hij misbruikte het meisje meermaals. In 2006, hij was al enige tijd vrij, gebeurde het opnieuw. Nu met zijn eigen minderjari­ge dochter. De man kreeg dit keer 8 jaar cel en terbeschik­kingstelli­ng. Sinds 2015 was hij vrij, maar kreeg nog vijf jaar een elektronis­che enkelband om. “Papa is een seksuele pervert die men gewoon in de cel had moeten laten zitten”, getuigt een derde zus aan ‘La Meuse’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium