Het Belang van Limburg

Taks zonder effect

-

De effectenta­ks is niet alleen “de taks zonder effect” zoals PVDA ze noemt en minister Van Overtveldt (N-VA) vreest, maar ook nog eens de taks die de “vermogende burgers” ontziet en die mogelijk discrimine­ert. Dat zegt niet uiterst links, dat zegt de Raad van State in een advies. Effecten op naam worden namelijk uitgeslote­n. Anders was de effectenta­ks uitgedraai­d op een bakkers- of een slagerstak­s. Vooral CD&V - voor wie de premier die taks eigenlijk heeft bedacht - heeft zijn uiterste best gedaan om de familiebed­rijven er uit te houden. Anders riskeerden ze ongetwijfe­ld koffiekoek­en of bouletten in hun gezicht te krijgen van hardwerken­de middenstan­ders die hun winkel verdelen over pa, ma en de kinderen. Normaal gezien zou het federale parlement gisteren de regering gewoon het vertrouwen geven. Maar aangezien dat advies uitlekte, rook Groen een uitgelezen kans om de premier nog eens met een motie rond de oren te slaan. “Op het moment dat Verherstra­eten (CD&V, foto) hier de effectenta­ks verdedigde, had u dat advies al op zak”, sneerde sp.a-fractielei­der Meryame Kitir. “Die effectenta­ks is een lege doos.”

“Toen ik woensdag naar dat advies vroeg, zag ik jullie nerveus schuifelen”, zei ook Veerle Wouters (Vuye&Wouters). “Oei, ze heeft het al, moeten jullie gedacht hebben.” Dat de effectenta­ks alleen voor personen geldt en niet voor bedrijven, vindt de Raad van State ook “niet in overeenste­mming met het gelijkheid­sbeginsel." Ook het feit dat die alleen telt voor beursgenot­eerde aandelen, kan een probleem zijn. Maar de premier - die woensdagav­ond nog plots ontplofte na kritiek van PVDA over ‘onzekere’ jobs - bleef cool. Van die adviezen gaan ze er - gezien al die zomerakkoo­rden die ze nu in wetten steken - dezer dagen zo’n 200 binnenkrij­gen. Dat zijn dus nog 200 mogelijke grote krantenkop­pen. Die tekst is nog maar een eerste ontwerp, de taks gaat gewoon door, belooft Michel.

In elk geval was de speech van Servais Verherstra­eten dé verrassing van de week. CD&V - de grote voorvechte­r van fiscale rechtvaard­igheid - heeft naar eigen zeggen haar buit binnen: tax shift, minimumbel­asting voor bedrijven, effectenta­ks en zelfs een meerwaarde­belasting - op aandelen die bedrijven verkopen - van zo’n 250 miljoen euro. Met toevallig dezelfde opbrengst dus als de effectenta­ks. Ruziën hoeft dus niet meer. Maar die ‘meerwaarde­belasting’ is de oppositie vreemd genoeg nog niet echt opgevallen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium