Het Belang van Limburg

Facebook wordt virtueel

Zuckerberg wil miljard gebruikers van sociale netwerk naar virtual reality lokken met nieuwe VR-bril

- Raoul PUTZEYS

Binnenkort is het hopeloos passé om op uw Facebookpa­gina ‘gewoon maar’ foto’s te posten, bekijken en met tekstjes te becommenta­riëren. Voor het herbeleven van een verjaardag of trouwfeest stapt u dan immers gewoon ín de gebeurteni­s zelf met alles en iedereen bewegend rondom u. Een vakantiebe­stemming bezoekt u door er zelf doorheen te lopen. Zo ziet de nabije toekomst er althans uit volgens Mark Zuckerberg, topman van Facebook. Hij lanceerde gisteren een virtual reality-bril die alvast een handje moet helpen.

NEW YORK -

Het is de opper-Facebooker duidelijk menens met virtual reality, en dan zou het best wel kunnen dat u over enige tijd inderdaad ook virtueel gaat. U zou dan in goed gezelschap verkeren, want Zuckerberg mikt over enkele jaren - hij geeft geen precieze timing - op maar liefst 999.999.999 “VR-believers”, ongeveer de helft van de actieve Facebook-gebruikers. De doorbraak van virtual reality wordt nu al enige tijd voorspeld en heel wat bedrijven - zoals Sony, Samsung en Microsoft - ontwikkeld­en al VR-hardware- en -software. Maar het loopt toch allemaal wat trager dan verwacht. Enkele redenen daarvoor zijn het gebrek aan killer-applicatie­s die de grote massa kunnen overtuigen, de virtual reality-brillen die vaak onhandig zijn door hun kabels, sensoren, verbinding met een computer of spelconsol­e en soms ook hoge kostprijs.

Lagere prijs en meer mobiel

Maar dat wil Zuckerberg allemaal gaan aanpakken. Zo komt het bedrijf met een nieuwe VR-bril - de Oculus Go, die helemaal zelfstandi­g kan werken, zonder pc of kabels. De VR-bril heeft een eigen ingebouwd beeldscher­m en een draadloze controller. Dit maakt dat uw bewegingsv­rijheid veel groter wordt. De bril komt ook met een betaalbaar prijskaart­je. Zuckerberg wil echter nog verder gaan met de hardware-ontwikkeli­ngen en wil later ook met een veel compactere en lichtere VR-bril komen.

Ook de toepassing­en zullen met de aangroei van gebruikers snel volgen, zo is de redenering. In de virtuele Facebookwe­reld volgens Zuckerberg kunt u dan b.v. samen met vrienden virtueel op locaties naar keuze afspreken, gebeurteni­ssen in 3D herbekijke­n - Zuckerberg zelf demonstree­rde onlangs ietwat ongelukkig gekozen een virtueel bezoek aan het door een orkaan verwoeste Puerto Rico en games, chats en video’s op een volledig nieuwe wijze beleven. Een vooruitstr­evende ‘sociale’ netwerker deed het onlangs al voor door zijn vriendin in de virtuele wereld in het echt ten huwelijk te vragen Voor de zakelijke markt wordt o.a.. een nieuwe manier van vergaderen en samenwerke­n mogelijk.

Geld in het laatje

Uiteraard opent de nieuwe virtuele wereld ook nieuwe manieren om geld in het laatje te brengen. De Oculus Go is vanaf begin volgend jaar verkrijgba­ar voor zo’n 200 euro (incl. controller).

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Zuckerberg deed gisteren zijn toekomstvi­sie uit de doeken en lanceerde meteen ook een nieuwe VR-bril, de Oculus Go.
FOTO HBVL Zuckerberg deed gisteren zijn toekomstvi­sie uit de doeken en lanceerde meteen ook een nieuwe VR-bril, de Oculus Go.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium