Het Belang van Limburg

Westers toeristeng­ezin bevrijd van taliban

-

Het Pakistaans­e leger heeft een Canadees-Amerikaans gezin met drie kinderen bevrijd uit de handen van de gijzelneme­rs die hen vijf jaar geleden tijdens een rugzaktoch­t in het zuidoosten van Afghanista­n ontvoerden. De vrouw was toen zwanger en beviel tijdens de gijzeling van een tweeling. In de mededeling van het Pakistaans­e leger was ook sprake van een derde spruit. De bevrijding gebeurde in het tribale gebied Kurram, een dal aan de grens tussen de twee landen. Het Haqqani-netwerk, een tak van de taliban, zat daar de voorbije jaren achter ontvoering­en van westerse burgers voor wie losgeld en het vrijlaten van eigen gevangen strijders werden geëist.

Derde Eurofighte­r gecrasht in maand tijd

Het jaarlijkse militaire defilé ter gelegenhei­d van de Spaanse nationale feestdag op 12 oktober is in mineur geëindigd. Een gevechtsvl­iegtuig stortte neer, de piloot overleefde de crash niet. Het toestel was op de terugweg van de parade in Madrid, maar stortte neer in de buurt van een luchtbasis nabij de stad Albacete, zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad. Het ongeval kostte de piloot het leven.

Het toestel was een Eurofighte­r Typhoon, een gevechtsvl­iegtuig van Britse makelij. Het is al de derde keer in één maand tijd dat een vliegtuig van dat type neerstort. Bij ons is de Eurofighte­r in de running om de verouderde F-16’s te vervangen. “Maar de regering zal geen rekening houden met deze crashes”, zegt N-VA-parlements­lid Karolien Grosemans. “Het nieuws zal heel ongelegen komen voor het bedrijf, maar ons land hanteert andere criteria voor de uiteindeli­jke keuze.”(tvb)

 ?? FOTO REUTERS ?? De piloot overleefde de crash niet.
FOTO REUTERS De piloot overleefde de crash niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium