Het Belang van Limburg

Ikea verkoopt nu ook zonnepanel­en

- Mark VAN LUYK

Zijn de zonnepanel­en die Ikea vanaf nu aanbiedt via zijn Belgische website, interessan­t genoeg van prijs en kwaliteit om een aanschaf te overwegen? “Ze zijn zeker niet de prijsbeker op de markt”, zegt Bram Claeys, directeur van de Organisati­e voor Duurzame Energie (Ode).

HASSELT -

De Zweedse meubelgiga­nt biedt onder de merknaam Solstråle zonnepanel­en in drie prijscateg­orieën aan. Een standaardi­nstallatie met 12 blauwe polykrista­llijne zonnepanel­en (4.370 euro), een installati­e met efficiënte­re zwarte monokrista­llijne zonnepanel­en (4.900 euro) en een versie waarbij monokrista­llijne panelen ingebouwd worden in het dak (5.670 euro). Dat zijn prijzen zonder btw. Ikea Family-leden krijgen 15 procent korting. U hoeft trouwens niet zelf het dak op, en u moet de installati­e ook niet zelf in elkaar steken. Ikea werkt daarvoor samen met de Britse firma Solarcentu­ry die op haar beurt zal samenwerke­n met lokale installate­urs. Ze komen op technisch huisbezoek, helpen bij de administra­tie, zorgen voor de installati­e en de nazorg. Ikea geeft zes jaar garantie op de installati­e, tien jaar op de componente­n (inclusief de omvormer) en een opbrengstg­arantie van 25 jaar.

Prijs

Maar is het aanbod van Ikea ook de beste prijs op de markt? “Ze zitten met hun prijs wel lager dan het gemiddelde op de markt, maar de absolute prijsbreke­r zijn ze niet”, zegt Bram Claeys. “Maar prijs is niet altijd het belangrijk­ste, de service die je krijgt, is ook belangrijk. Sowieso raden we altijd aan om minstens drie offertes te laten maken bij verschille­nde installate­urs.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Op alle Ikea-filialen liggen al zonnepanel­en, en nu verkoopt de meubelgiga­nt ze ook in België.
FOTO EPA-EFE Op alle Ikea-filialen liggen al zonnepanel­en, en nu verkoopt de meubelgiga­nt ze ook in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium