Het Belang van Limburg

Betalen in een flits kan eind 2018

-

Vanaf november 2018 zullen overschrij­vingen in België binnen enkele seconden, ook op feestdagen of in het weekend, op de rekening van de begunstigd­e staan, zelfs als die bij een andere bank zit. Bankenorga­nisatie Febelfin meldt dat de Belgische banken alvast de ambitie hebben om daarmee tegen eind volgend jaar te beginnen. Het staat wel nog niet vast welke banken vanaf dag één zullen deelnemen aan deze ‘Instant Payments’. België wordt daarmee een van de eerste op het Europese vasteland om zulke flitsbetal­ingen aan te bieden. “Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Zwitserlan­d bieden het al aan”, zegt Febelfin-woordvoers­ter Isabelle Marchand. “In onze buurlanden Frankrijk en Nederland zijn ze ook bezig met de ontwikkeli­ng, maar daar zou de uitvoering voor 2019 zijn.”

Stroom goedkoper dan bij de buren, gas duurder BRUSSEL -

De prijs die Belgische gezinnen betalen voor de grondstof elektricit­eit is zeven procent lager dan in de buurlanden, aardgas is dan weer zeven procent duurder in België dan bij de buren. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de federale regulator Creg over het ‘vangnetmec­hanisme’, dat normaal eind dit jaar ophoudt te bestaan.

In juni lag de gemiddelde elektricit­eitsprijs voor gezinnen 7,14 procent lager dan het gemiddelde van de buurlanden (56,46 euro/MWh tegenover 60,80 euro/MWh). De Belgische gasprijs voor huishoudel­ijke afnemers lag in juni 7,01 procent hoger dan het gemiddelde van de buurlanden (26,50 euro/MWh tegenover 24,76 euro/MWh.Kmo’s betaalden in juni bijna evenveel voor stroom als hun collega’s in de buurlanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium