Het Belang van Limburg

Drie obussen gevonden op werf in Kogelstraa­t

-

Een aannemer is donderdagn­amiddag op drie granaten uit de Eerste Wereldoorl­og gestoten tijdens graafwerke­n op een bouwwerf in de Kogelstraa­t in het centrum van Diepenbeek. Uit voorzorg sloot de politie meteen de omgeving af. “We waren donderdagn­amiddag omstreeks 15 uur volop aan het graven op de werf, toen ik plots iets vreemds voelde in de grond”, legt aannemer Daan Dirkx uit. “Ik probeerde de zaak wat om te woelen en de hindernis boven te halen. Tot ik plots die duidelijke vorm van een obus zag. Tja, toen ben ik uiteraard meteen gestopt. Een collega is komen kijken en ook hij herkende duidelijk een obus. Het bleek bovendien niet één projectiel te zijn, want onder het eerste exemplaar lag nog iets gelijkaard­igs. Daarop hebben we alarm geslagen.”

Politie Limburg Regio Hoofdstad besloot de Kogelstraa­t af te sluiten uit voorzorg. Ontruiming van omliggende woningen was volgens de Dienst voor Opruiming en Vernietigi­ng van Ontploffin­gstuigen (DOVO) niet nodig. De militairen ontdekten wel drie obussen uit de Eerste Wereldoorl­og, die nog niet ontploft waren. Tijdens die oorlog kwamen vaak treinen met oorlogsmat­eriaal voorbij het nabijgeleg­en station van Diepenbeek. Hoe ze dan precies onder het zand van de Kogelstraa­t terechtgek­omen zijn, is een geheim van de geschieden­is. De projectiel­en waren alleszins nog voldoende beveiligd om meegenomen te worden. Ze zullen later door DOVO volledig onschadeli­jk worden gemaakt. Kort na 18 uur gisterenav­ond werd de Kogelstraa­t in Diepenbeek weer vrijgegeve­n.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS
Foto TOON ROYACKERS ?? Op de werf in hartje Diepenbeek werden de drie projectiel­en (inzet) gevonden. Ze bleken nog voldoende beveiligd.
FOTO TOM PALMAERS Foto TOON ROYACKERS Op de werf in hartje Diepenbeek werden de drie projectiel­en (inzet) gevonden. Ze bleken nog voldoende beveiligd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium